Κόσμος Δευτέρα 16/08/2021, 14:38
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η Γερμανία πρέπει να βγάλει 10.000 άτομα από το Αφγανιστάν

Μέρκελ: Η Γερμανία πρέπει να βγάλει 10.000 άτομα από το Αφγανιστάν

Η άμεση προτεραιότητα της Γερμανίας θα πρέπει να είναι η εκκένωση από το Αφγανιστάν έως και 10.000 ατόμων, για τους οποίους η χώρα έχει ευθύνη, ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ σε βουλευτές του κόμματός της, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις του πολέμου θα διαρκέσουν για πάρα πολύ καιρό.

«Γινόμαστε μάρτυρες σε δύσκολες στιγμές. Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στην αποστολή διάσωσης», είπε η Μέρκελ σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, σύμφωνα με το Reuters. 

Ανάμεσα στους 10.000 ανθρώπους τους οποίους η Γερμανία θα πρέπει να απομακρύνει από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τη Μέρκελ, είναι 2.500 Αφγανοί που εργάστηκαν ως υποστηρικτικό προσωπικό, καθώς και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και άλλοι που κινδυνεύουν εάν παραμείνουν στη χώρα. 

Η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστεί με χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, προκειμένου να στηριχθούν αυτοί που εγκαταλείπουν τη χώρα, πρόσθεσε. «Αυτό το θέμα θα μας κρατά απασχολημένους για πολύ καιρό», σημείωσε η καγκελάριος. 

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η Γερμανία έχει στείλει ειδικές δυνάμεις και αλεξιπτωτιστές για να βοηθήσουν στην εκκένωση, σε μία «εξαιρετικά επικίνδυνη επιχείρηση». 

«Για όσο καιρό είναι δυνατό, ο γερμανικός στρατός θα βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από το  Αφγανιστάν και θα διατηρήσει την αερογέφυρα», σημείωσε η υπουργός Άμυνας, εξηγώντας ότι αυτό εξαρτάται από την προθυμία των ΗΠΑ να κρατήσουν το αεροδρόμιο ανοικτό. 

Αυτή τη στιγμή, δεν γίνονται πτήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, γιατί απελπισμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν έχουν μπλοκάρει τον αεροδιάδρομο, αναφέρουν οι γερμανικές πληροφορίες. 

Σαράντα άτομα από την γερμανική πρεσβεία πέταξαν προς την Ντόχα το βράδυ, ενώ λιγότερα από 10 άτομα από το προσωπικό παραμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να συντονίσουν την εκκένωση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News