Κόσμος Δευτέρα 16/08/2021, 14:20
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Συνεδριάζουν εκτάκτως οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

AP Photo

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συγκαλεί για αύριο Τρίτη 17 Αυγούστου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι: «Σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν και έπειτα από εντατικές επαφές με τους εταίρους μας τις τελευταίες ημέρες και ώρες, αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο το απόγευμα για μια πρώτη αξιολόγηση».

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής επισημαίνει επίσης ότι «το Αφγανιστάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών του, καθώς και η διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται».

Η Ε.Ε. δεν έχει πια παρά ελάχιστες δυνατότητες επιρροής στο Αφγανιστάν και καμία διάθεση για νέα στρατιωτική εμπλοκή. Παρακολουθεί έτσι με ένα μείγμα αμηχανίας και ανησυχίας, περιμένοντας τις κινήσεις των μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων της όπως η Τουρκία και η Κίνα. Αυτό που κυρίως φοβάται είναι μία νέα προσφυγική κρίση. Περισσότεροι από 570.000 Αφγανοί έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ε.Ε. από το 2015. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο μετά τους Σύρους. Τώρα σχηματίζονται και πάλι καραβάνια απελπισμένων προσφύγων. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News