Κόσμος Δευτέρα 16/08/2021, 10:30
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 5 νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (μαρτυρίες)

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 5 νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (μαρτυρίες)

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να μπουν στα αεροπλάνα για να φύγουν από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτεις μάρτυρες. 

Κάποιοι μάρτυρες είπαν ότι είδαν ανθρώπους να έχουν ποδοπατηθεί και άλλοι ότι υπήρξαν νεκροί πιθανότατα και από πυροβολισμούς. Εικόνες από τις σκηνές απόλυτου χάους και πανικού που επικρατούν στο διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας έχουν αναρτηθεί σε social media. 

Νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να απωθήσουν τους εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου απογειώσεων. «Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορσμένοι από τους Aφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν πια τον έλεγχο της χώρας και επαναφέρουν τον νόμο της Σαρία και τον σκοταδισμό. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuters πως θα επιτραπεί σε όλους τους πολίτες που ήταν στο αεροδρόμιο να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εφόσον το επιθυμούν, και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να πληγούν άμαχοι. 

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις τους. Ωστόσο αναμένεται να αρχίσουν έκτακτες πτήσεις εκκένωσης πολιτών. Η Turkish Airlines ήδη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τέτοιες πτήσεις εντός της ημέρας.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News