Κόσμος Δευτέρα 16/08/2021, 07:15
ΚΟΣΜΟΣ

Στα χέρια των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν – Τρόπο διαφυγής αναζητούν χιλιάδες πολίτες

Στα χέρια των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν – Τρόπο διαφυγής αναζητούν χιλιάδες πολίτες

Ύστερα από 20 χρόνια πολέμου οι Ταλιμπάν διεκήρυξαν τη νίκη τους και καταλαμβάνουν την εξουσία στο Αφγανιστάν, επαναφέροντας στη χώρα το νόμο της Σαρία και μεσαιωνικές πρακτικές. Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη με αποτέλεσμα συνωστισμός και σκηνές χάους να επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Οι περισσότεροι δεν τα κατάφεραν αφού από χθες το απόγευμα ανεστάλησαν όλες οι εμπορικές πτήσεις. 

O φόβος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες, αφού οι Ταλιμπάν αναζητούν ήδη τις ανύπαντρες για αναγκαστικούς γάμους με μαχητές. Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη. 

«Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters στέλεχος των Ταλιμπάν υπό καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του κινήματος στην πρωτεύουσα έχουν διαταχθεί να μην τρομοκρατούν τους αμάχους, να τους επιτρέψουν να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί ωστόσο πανικός. Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών.

Απομακρύνθηκαν οι διπλωμάτες – Έκκληση να επιτραπεί να αποχωρήσουν όσοι Αφγανοί το επιθυμούν 

Oι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», είπε, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απομένει.

Ελικόπτερα μετέφεραν διπλωμάτες από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες Κυριακή, όταν οι φονταμενταλιστές αντάρτες μπήκαν στην αφγανική πρωτεύουσα.

Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Η κοινή διακήρυξη, την οποία υπογράφει και η Ελλάδα, δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Στην κοινή διακήρυξη προστίθεται πως «στον αφγανικό λαό αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» και «εμείς στη διεθνή κοινότητα παραμένουμε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τους Ταλιμπάν και όλα τα υπόλοιπα μέρη στο Αφγανιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον των γυναικών και των κοριτσιών «τα δικαιώματα των οποίων κατακτήθηκαν με σκληρό αγώνα και πρέπει να προστατευθούν». 

Ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες,Στεφάν Ντουζαρίκ, υπογράμμισε μερικές ώρες αργότερα ότι «εξακολουθούν να φθάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μάχες».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε η Γενική Γραμματεία. Η συνεδρίαση αυτή, στην οποία αναμένεται ο κ. Γκουτέρες να παρουσιάσει τις εξελίξεις, θα γίνει στις 10:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 17:00 ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε χθες τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας και κάλεσε τα μέρη να φροντίσουν «οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση για να προσφέρουν έγκαιρα βοήθεια που είναι κρίσιμη για να σωθούν ζωές».

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν «αποφασισμένα να συμβάλουν στην ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News