Κόσμος Παρασκευή 4/12/2020, 11:05
ΚΟΣΜΟΣ

Μισέλ για Τουρκία: Η Ε.Ε. έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της

Μισέλ για Τουρκία: Η Ε.Ε. έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της

Η Ευρώπη είναι «έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» κατά της Τουρκίας τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ,  καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα έχουμε μία συζήτηση στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Μισέλ είπε ότι η Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου, «άπλωσε το χέρι» και προσέφερε στην Τουρκία μία ανανεωμένη, συνολική θετική ατζέντα.

«Η προϋπόθεση για να κινηθούμε προς αυτήν την ατζέντα, όμως, είναι να σταματήσει η Τουρκία τις μονομερείς προκλήσεις, εχθρικές δηλώσεις, τον μη σεβασμό των διεθνών αρχών και κανόνων» είπε ο κ. Μισέλ. «Έκτοτε [από τις αρχές Οκτωβρίου] τα πράγματα δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα θετικά. Έχουμε δει [από την πλευρά της Άγκυρας] μονομερείς ενέργειες, εχθρική ρητορική». Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, τόνισε, «θα συζητήσουμε με τα 27 κράτη-μέλη για τον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη σχέση. Είναι ένα ζήτημα ότι δεν βλέπουμε θετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας».

Η θέση της Ε.Ε., όπως τέθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου, ήταν «πολύ σαφής», είπε ο κ. Μισέλ. «Θέλουμε μία πιο σταθερή και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία, αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News