Κόσμος Κυριακή 15/08/2021, 17:40
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή στους μαχητές τους να εισέλθουν στην Καμπούλ

Απομακρύνονται οι ξένες αποστολές από την αφγανική πρωτεύουσα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή στους μαχητές τους να εισέλθουν στην Καμπούλ

Εκπρόσωπος των  Ταλιμπάν δήλωσε πως η οργάνωση έδωσε εντολή στους μαχητές της να εισέλθουν στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασιών, αφότου η τοπική αστυνομία εγκατέλειψε τις θέσεις της.

⇒ Διαβάστε επίσης: Το κόστος της αφγανικής κρίσης για την Ε.Ε.

Η δήλωση από τον Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έγινε λίγο αφότου ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη δήλωσε πως ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι έφυγε από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αναφέρει πως υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς σε συνοικίες της Καμπούλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Κλείνουν οι πρεσβείες

Την ίδια στιγμή, οι ξένες αποστολές απομακρύνονται η μία μετά την άλλη από την αφγανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πρεσβεία της και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι έως τη Δευτέρα θα έχει απομακρύνει όλο το προσωπικό της πρεσβείας απο την Καμπούλ.

Παράλληλα, η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της στην Καμπούλ σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του ολλανδικού ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, ο Καναδάς έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία του στην Καμπούλ και το προσωπικό απομακρύνθηκε, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξελίσσεται ραγδαία και θέτει σοβαρές προκλήσεις στην ικανότητά μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια της αποστολής μας», λέει ο υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό.

«Αποφασίστηκε να ανασταλούν προσωρινά οι διπλωματικές δραστηριότητές μας στην Καμπούλ», ανέφερε το καναδικό ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας πως οι δραστηριότητες θα επαναληφθούν όταν η κατάσταση «θα επιτρέψει να εγγυηθούμε τις κατάλληλες υπηρεσίες και την επαρκή ασφάλεια του προσωπικού μας».

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, όπως δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Μπλίνκεν: Δεν είναι προς το συμφέρον μας να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ αποχωρεί από το κτίριο και μεταφέρεται εκτάκτως στο αεροδρόμιο, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

«Μεταφέρουμε τους άνδρες και τις γυναίκες της πρεσβείας μας προς το αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) έστειλε πολυάριθμες δυνάμεις», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε κάθε σύγκριση μεταξύ της κατάστασης στην Καμπούλ και της πτώσης της Σαϊγκόν στο Βιετνάμ το 1975, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ «επέτυχαν τους στόχους» του πολέμου στο Αφγανιστάν. «Αποδώσαμε δικαιοσύνη σε σχέση με τον Μπιν Λάντεν πριν από 10 χρόνια».

«Αυτό δεν είναι Σαϊγκόν», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο CNN.

«Το να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν επ’ αόριστον «δεν αποτελεί εθνικό συμφέρον μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα που θα άρεσε περισσότερο στους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας από το να μας δουν να εμπλακούμε στο Αφγανιστάν για 5, 10 ή 20 χρόνια επιπλέον», σημείωσε.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, AFP

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News