Κόσμος Κυριακή 15/08/2021, 14:29
ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: Το χρονικό της ανάκτησης του ελέγχου στο Αφγανιστάν

Ταλιμπάν: Το χρονικό της ανάκτησης του ελέγχου στο Αφγανιστάν

Την «ειρηνική μετάβαση» της εξουσίας περιμένουν στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι από το πρωί της Κυριακής έχουν εισβάλει και στην Καμπούλ. Είχε προηγηθεί η πτώση όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας. Πώς όμως φτάσαμε εδώ; Όλα κύλησαν εξαιρετικά γρήγορα από την άνοιξη όταν και η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαίωσε την πρόθεσή της για πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. To Reuters παρουσιάζει το χρονικό των δραματικών γεγονότων. 

14 Απριλίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα αρχίσει την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την 11η Σεπτεμβρίου (μία ημερομηνία με προφανείς συμβολιασμούς). 

4 Μαΐου: Οι μαχητές των Ταλιμπάν πραγματοποιούν μεγάλη επίθεση στη νότια επαρχία του Χελμάντ. Εξαπολύουν επίσης επιθέσεις σε έξι ακόμη επαρχίες. 

11 Μαΐου: Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την επαρχία Νερκ. 

7 Ιουνίου: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοινώνουν ότι περισσότεροι από 150 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε μάχες που μαίνονταν σε 26 από τις 34 επαρχίες. 

22 Ιουνίου: Οι Ταλιμπάν αρχίζουν τις επιθέσεις τους στον βορρά. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι έχουν καταλάβει περισσότερες από 50 περιοχές, αλλά ακόμη δεν έχουν υπό τον έλεγχό τους πόλεις στρατηγικής σημασίας.

2 Ιουλίου: Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν σιωπηρά από τη βάση του Αφγανιστάν. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί επισήμως το τέλος της αμερικανικής εμπλοκής στον πόλεμο. 

5 Ιουλίου: Οι Ταλιμπάν λένε ότι θα παρουσιάσουν μία γραπτή πρόταση ειρηνευτικής συμφωνίας στην αφγανική κυβέρνηση έως τον Αύγουστο. 

21 Ιουλίου: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον το ήμισυ των επαρχιών της χώρας. 

25 Ιουλίου: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν τη στήριξη στους Αφγανούς. 

26 Ιουλίου: Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι 2.400 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από το 2009.

6 Αυγούστου: Η Ζαράντζ στα νότια της χώρας γίνεται η πρώτη μεγάλη πόλη που πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν. Είναι η έναρξη μίας ταχύτατης προέλασης που θα δώσει στους μουτζαχεντίν τον έλεγχο δεκάδων ακόμη πόλεων στρατηγικής σημασίας. 

13 Αυγούστου: 4 ακόμη πρωτεύουσες επαρχιών πέφτουν σε μόλις μία ημέρα. Μεταξύ αυτών και η Κανταχάρ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. 

14 Αυγούστου: Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την πόλη Μαζάρ ι Σαρίφ με ελάχιστη αντίσταση. 

15 Αυγούστου: Το Τζαλαλαμπάντ πέφτει αμαχητί νωρίς το πρωί. Λίγες ώρες αργότερα αρχίζει η εισβολή στην Καμπούλ. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News