Κόσμος Κυριακή 15/08/2021, 12:21
ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνές χάους στην Καμπούλ – Νέα προσφυγική κρίση φοβάται η Ε.Ε.

Σκηνές χάους στην Καμπούλ – Νέα προσφυγική κρίση φοβάται η Ε.Ε.

Η εισβολή των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν είναι γεγονός. Μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες και έχοντας πετύχει να θέσουν υπό έλεγχο – είτε με σφαγές είτε αμαχητί- όλες τις άλλες στρατηγικής σημασίας πόλεις, οι εξτρεμιστές βρίσκονται πλέον στην καρδιά της Καμπούλ και οδεύουν προς το προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να τους παραδοθεί η εξουσία. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι έχει ζητηθεί από τους μαχητές να απόσχουν από τη βία και να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν. Κάλεσε δε τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευόμενες περιοχές. 

Παρόλα αυτά πανικός έχει προκληθεί στην πρωτεύουσα, με τεράστιες ουρές να σχηματίζονται έξω από σούπερ μάρκετ, αλλά και αρκετούς πολίτες να κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Μέλη της διπλωματικής ομάδας των ΗΠΑ έχουν ήδη φύγει από τη χώρα με ελικόπτερο, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή. To υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε από την πλευρά ότι εργάζεται για την προστασία των Βρετανών στο Αφγανιστάν και για την ασφαλή επιστροφή τους στην πατρίδα. 

Σκηνές χάους στην Καμπούλ – Νέα προσφυγική κρίση φοβάται η Ε.Ε.-1

Νωρίτερα οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει αμαχητί το Τζαλαλαμπάντ. Οι μαχητές τους μπήκαν χωρίς καμία αντίσταση και στο Μαζάρ ι Σαρίφ, καθώς οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας δραπέτευσαν στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το Reuters. 

Προς νέα προσφυγική κρίση; 

Πρόκειται για μία εξέλιξη που καταλαμβάνει τη Δύση εξαπίνης. Μόλις πριν από μία εβδομάδα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προέβλεπαν ότι η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει την εξουσία στη χώρα για τρεις μήνες ακόμη. Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πριν από λίγα χρόνια υποδέχθηκε ένα κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν. Μία νέα προσφυγική κρίση τώρα συνιστά ορατό κίνδυνο. Ήδη καραβάνια απελπισμένων προσφύγων βρίσκονται στα σύνορα με το Πακιστάν. H Γερμανία ξεκαθάρισε ότι σταματά προς το παρόν τις απελάσεις. 

Την ανησυχία του δεν έκρυψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa υπογράμμισε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να επιτευχθεί συμφωνία των χωρών της Ένωσης για την έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.

«Η κρίση στο Αφγανιστάν, και όχι μόνον, δείχνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι αυτή είναι η στιγμή, ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν, οι χώρες μέλη, στην έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης», είπε. 

«Τους περασμένους μήνες διαπιστώσαμε ότι η μεταναστευτική κρίση εργαλειοποιήθηκε και ότι οι πρόσφυγες έτυχαν εγκληματικής εκμετάλλευσης ως υβριδικό όπλο στην Λιθουανία και στην Πολωνία, με ευθύνη του Λουκασένκο, αλλά και στην Ελλάδα, στην Θέουτα και στην Μεσόγειο, με τους διακινητές που έχουν ως προορισμό την Λαμπεντούζα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί αυτές τις υβριδικές επιθέσεις και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το καταστήσει απόλυτα σαφές, αρχίζοντας από κυρώσεις και οικονομικά προνόμια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει την Ένωση και, ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαία η υπογραφή του Συμφώνου, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο» πρόσθεσε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News