Κόσμος Κυριακή 15/08/2021, 07:45
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εισέβαλαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν

Πώς κέρδισαν τόσο γρήγορα τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας

Αφγανιστάν: Εισέβαλαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν

upd – 11:20

Μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες οι Ταλιμπάν έχουν αποσπάσει τον έλεγχο όλων των μεγάλων και στρατηγικής σημασίας πόλεων του Αφγανιστάν. Το πρωί της Κυριακής εισέβαλαν και στην πρωτεύουσα, Καμπούλ. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή μέσα Ταλιμπάν βρίσκονται στα προάστια της πρωτεύουσας. Στους δρόμους της πρωτεύουσας ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ το προεδρικό παλάτι βρίσκεται σε αποκλεισμό. Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δήλωσαν πάντως ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου η πόλη «να πέσει ειρηνικά». 

 

 

 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι μουτζαχεντίν εισέρχονται στην Καμπούλ «από όλες τις πλευρές» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το προεδρικό παλάτι σε ανάρτησή του στο Twitter επιβεβαίωσε την εισβολή τονίζοντας ωστόσο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο και δεν σκοπεύουν να παραδοθούν. 

Νωρίτερα είχε πέσει και το Τζαλαλαμπάντ και μάλιστα αμαχητί αφού ο κυβερνήτης θέλησε να αποτρέψει ακόμη μία σφαγή αμάχων.  

Καθώς Αμερικανικά στρατεύματα αφήνουν πίσω τους την περιοχή στην οποία βρέθηκαν για πάνω από 20 χρόνια, η κυβέρνηση του Ασράφ Γκανί βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. 

Πώς εξηγείται η ταχύτητα της επέλασης αυτής; Οι Ταλιμπάν έχουν καταφέρει να αναλάβουν τον έλεγχο διαφόρων κέντρων αποφάσεων, χωρίς βέβαια να δημιουργούν δικά τους θεμέλια καθώς αποχωρούν από αυτές τις περιοχές για να κατευθυνθούν και σε άλλες. Επι παραδείγματι, σε πολλά μέρη δεν έχουν αφήσει καν φρούριο για τα στρατεύματά τους, και απλώς καταδιώκουν την τοπική αστυνομία και τα διάφορα κυβερνητικά ιδρύματα. 

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει ή έχει εκδιωχθεί από 200 από τις 400 περιοχές της χώρας μόνο τους τελευταίους 3 μήνες. Ολόκληρη η χώρα «γλίστρησε» από τα χέρια της κυβέρνησης, μιας και δεν διέθετε κάποιο προστατευτική ζώνη ενάντια σε επιθέσεις οι οποίες είχαν ως στόχο την αποσταθεροποίησή της. Μικρές πόλεις «έπεσαν» μια προς μια, καθώς δεν υπήρχε κανένας ο οποίος θα μπορούσε να σταματήσει τους Ταλιμπάν από το να μπουν και να ελέγξουν την εκάστοτε περιοχή.

Όσο λιγότερα εμπόδια αντιμετωπίζουν, τόσο ευκολότερα καταλαμβάνουν περισσότερες περιοχές. Δημοσιογράφος των  New York Times πραγματοποίησε μια έρευνα απευθείας σε μια από τις περιοχές αυτές, και απέδειξε ότι μερικές από τις τελευταίες κατακτήσεις που έχασε η κυβέρνηση «έπεσαν» απλώς λόγω της παρουσίας 10 μελών των Ταλιμπάν. Αυτό υποδηλώνει πως η κατάρρευση του κράτους οφείλεται περισσότερο στην ευρύτερη αδυναμία της κυβέρνησης να σταθεί στα πόδια της, παρά στην οργάνωση και δύναμη των Ταλιμπάν. 

Αν και είναι νωρίς για να κάνουμε λόγο για ολοκληρωμένο έλεγχο των περιοχών αυτών από τους Ταλιμπάν, τα στρατεύματά τους είναι πολλά και ΄έχουν την γνώση και δυνατότητα να περικυκλώνουν μερικές από τις πόλεις που τους ενδιαφέρουν. Γι’ αυτό, αν και έχουν την δυνατότητα να καταλάβουν την Καμπούλ, μπορεί ο στόχος τους να είναι η διεξαγωγή ενός διαφορετικού είδους πολέμου, λιγότερο έντονου και συνειδητά πιο διακριτικού. 

Οι ενέργειες των Ταλιμπάν συνδυάζονται και με την αδυναμία της υπάρχουσας κυβέρνησης για διατηρήσει τον έλεγχο στα εδάφη της. Στην έκθεσή του προς το Κογκρέσο, ο Ειδικός Γενικός Επιθεωρητής για το Αφγανιστάν (SIGAR) εξέφρασε ‘σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις «οξειδωτικές» επιπτώσεις της διαφθοράς και την αμφισβητήσιμη εγκυρότητα δεδομένων σχετικά με τις δυνάμεις της κυβέρνησης’. Προσθέτει επίσης πως υπάρχουν ανησυχίες και για ανεπαρκή εξοπλισμό και μέσα υπεράσπισης του κράτους.

Η δύναμη των Ταλιμπάν μπορεί επίσης να αποδοθεί στην πρόσβαση τους σε όπλα. Αν και η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει το προβάδισμα στον τομέα αυτόν, έχει παρατηρηθεί σημαντική αδυναμία σχετικά με την διατήρηση και συντήρηση του εξοπλισμού της. Παρότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν με μηχανισμούς και όπλα, οι ανεπιτυχής ενέργειες της κυβέρνησης ανησυχούν και δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με το πόσο ακόμα θα είναι πρόθυμοι οι Αμερικάνοι να παρέχουν αυτή την υποστήριξη.

Ακόμα και αν οι επιθέσεις των Ταλιμπάν χαρακτηρίζονται από έλλειψη ευρύτερης οργάνωσης και συντονισμού, οι τελευταίες τους ενέργειες υποδεικνύουν μια αλλαγή στην στρατηγική τους. Επικεντρώνονται στο βόρειο και δυτικό μέρος της χώρας, και όχι στα παραδοσιακά νότια «οχυρά» τους, γεγονός που τους επιτρέπει να κερδίζουν περισσότερο έδαφος. Έχουν επίσης τον έλεγχο σημαντικών διασταυρώσεων, περασμάτων και μπλόκων, το οποίο τους επιτρέπει να ελέγξουν την διέλευση σε κάθε – σχεδόν – περιοχή. 

Η κατάσταση παραμένει «ζοφερή» για την Αφγανική κυβέρνηση. Εάν καταφέρουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των διαφόρων φυλετικών ηγετών ίσως κερδίσουν λίγο χρόνο, Ωστόσο, όσο καθυστερούν να φέρουν την κατάσταση στα μέτρα τους και όσο πλησιάζει ο βαρύς χειμώνας, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ελιγμοί θα είναι σημαντικά πιο δύσκολοι και η κατάσταση θα παραμένει υπέρ των Ταλιμπάν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Vox 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News