Κόσμος Σάββατο 14/08/2021, 21:05
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, πλησιάζουν την Καμπούλ

Η πόλη ήταν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, πλησιάζουν την Καμπούλ

Μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν το Σάββατο τη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν , πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Η πόλη ήταν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά. Οι δυνάμεις ασφαλείας τράπηκαν σε φυγή και κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ. 

«Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Μαζάρ-ι-Σαρίφ», δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι όλες οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν φύγει από την πόλη, παρότι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται σε μια περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη «χωρίς πραγματικά να συναντήσουν αντίσταση», δήλωσαν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι Ταλιμπάν παρελαύνουν πάνω στα οχήματα και τις μοτοσικλέτες τους, πυροβολώντας στον αέρα για να γιορτάσουν», δήλωσε ο Ατικουλάχ Γαγιόρ, που μένει κοντά στο διάσημο μπλε τζαμί της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, σημειώνοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις αποχωρούσαν από την πόλη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Ταλιμπάν βρίσκονται μόλις 11 χιλιόμετρα μακριά από την Καμπούλ, στην οποία σημειώνεται αθρόα συρροή προσφύγων από τις κατεχόμενες απο τους Ταλιμπάν περιοχές.

Ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε σε διάγγελμά του ότι προχωρεί σε διαβουλεύσεις με φυλάρχους για την αναδιοργάνωση του εθνικού στρατού.

Σημειώνεται ότι το Κατάρ συνεχίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν διαφαίνεται η παραμικρή πρόθεση των ακραίων Ισλαμιστών για κάποια ανακωχή.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, CNN, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News