Κόσμος Σάββατο 14/08/2021, 08:59
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τζίνο Στράντα, ιδρυτής της Emergency

AP Photo

Ο Τζίνο Στράντα, χειρουργός και ιδρυτής της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Emergency, η οποία ειδικεύεται στην ιατρική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες, πέθανε στα 73 του χρόνια. Την είδηση γνωστοποίησε η κόρη του Τσετσίλια στο Twitter. 

Ο Τζίνο Στράντα έχαιρε μεγάλου σεβασμού στην Ιταλία και την Ευρώπη ευρύτερα για το ανθρωπιστικό του έργο. Το 1994 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Τερέσα την Emergency, η οποία κατασκευάζει νοσοκομεία εκστρατείας και παρέχει δωρεάν περίθαλψη στους αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Υεμένη, το Σουδάν και η Ρουάντα.

Χάρη σε δίκτυο ιατρών και νοσοκόμων που προσέφεραν εθελοντικά υπηρεσίες, η Emergency έχει δραστηριότητα σε 19 χώρες, λειτουργεί 60 νοσοκομεία και κέντρα πρώτων βοηθειών και έχει προσφέρει φροντίδες σε πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Στο προφίλ του στο Twitter είναι αναρτημένο το απόφθεγμα «Ο πόλεμος δεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινος, μονάχα να καταργηθεί μπορεί», που αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Εκτός του Ιράκ και του Αφγανιστάν, η Emergency δραστηριοποιήθηκε στη Ρουάντα, το Σουδάν, την Υεμένη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάρτιο Ντράγκι εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Τζίνο Στράντα, εξαίροντας «τον επαγγελματισμό του, το θάρρος του και την ανθρωπιά του» που τον οδήγησαν «στα δυσκολότερα μέρη του κόσμου».

Στο τελευταίο του άρθρο, που δημοσιεύθηκε προχθές Παρασκευή στην εφημερίδα La Stampa, για την προέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου εργάστηκε επτά χρόνια, ο Τζίνο Στράντα επέκρινε έντονα την πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. «Είχαμε πει πριν από 20 χρόνια πως αυτός ο πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τους πάντες. Σήμερα, το αποτέλεσμα αυτής της εισβολής είναι μπροστά στα μάτια μας: μια αποτυχία από όποια σκοπιά κι αν το κοιτάξει κανείς» τόνισε. 

Η κόρη του Τσετσίλια δεν βρισκόταν πλάι στον πατέρα της όταν πέθανε: επέβαινε σε πλοίο που διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο. «Δεν ήμουν μαζί του, αλλά από όλα τα μέρη όπου θα μπορούσα να είμαι… λοιπόν, ήμουν εδώ για να σώσω ζωές ανθρώπων. Αυτό με δίδαξαν ο πατέρας μου και η μητέρα μου», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News