Κόσμος Πέμπτη 12/08/2021, 08:29
ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος της πυρκαγιάς «Ντίξι» η Καλιφόρνια – Στάχτη 5 εκατ. στρέμματα και πάνω από 1.000 σπίτια

Στο έλεος της πυρκαγιάς «Ντίξι» η Καλιφόρνια – Στάχτη 5 εκατ. στρέμματα και πάνω από 1.000 σπίτια

Ακόμη 550 σπίτια έκαψε η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη βόρεια Καλιφόρνια για σχεδόν ένα μήνα και είναι μία από τις πιο καταστροφικές που έχουν ξεσπάσει στην ιστορία της πολιτείας.

Η πυρκαγιά «Ντίξι» ξέσπασε τη 14η Ιουλίου στην οροσειρά Σιέρα Νεβάδα, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σακραμέντο και χαρακτηρίζεται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνιας. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν καταφέρει να την θέσουν υπό έλεγχο μόλις κατά το 30%.

Τις επόμενες ημέρες οι θερμοκρασίες αναμένεται να πλησιάσουν τους 38° Κελσίου, εξαιτίας συστήματος υψηλής πίεσης που οι μετεωρολόγοι αποκαλούν «θόλο ζέστης» και επηρεάζει την περιοχή. Το σύστημα αυτό δεν αποκλείεται επίσης να προκαλέσει κεραυνούς μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες δασοπροστασίας της πολιτείας. Οι κεραυνοί υπάρχει κίνδυνος να ανάψουν κι άλλες φωτιές, καθώς η επίμονη ξηρασία των τελευταίων ετών έχει μετατρέψει δάση και χαμηλή βλάστηση σε καύσιμη ύλη.

Η «Ντίξι» μετέτρεψε σε στάχτη 5.000.000 στρέμματα και είναι μακράν η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική από τις 11 πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια. Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει πάνω από 1.000 σπίτια κι εκατοντάδες άλλα κτίρια. Την περασμένη εβδομάδα, οι φλόγες απανθράκωσαν το κέντρο της μικρής αλλά ιστορικής πόλης Γκρίνβιλ. Δύο πυροσβέστες και ένας πολίτης έχουν τραυματιστεί.

Οι πέντε μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας έχουν καταγραφεί όλες τα τελευταία τρία χρόνια, και έχουν κάψει αθροιστικά πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα και 3.700 υποδομές. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News