Κόσμος Πέμπτη 3/12/2020, 23:48
ΕΜΒΟΛΙΑ

Pfizer: Μπορεί να διανείμει λιγότερα εμβόλια το 2020

Pfizer: Μπορεί να διανείμει λιγότερα εμβόλια το 2020

Τις μισές από τις δόσεις που είχε προγραμματίσει αρχικά για εφέτος αναμένεται να διαθέσει προς κυκλοφορία η Pfizer, λόγω προβλημάτων που προέκυψαν στην αλυσίδα τροφοδοσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ. Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί το στόχο της για την κυκλοφορία περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο δόσεων το 2021. 

«Ο ανεφοδιασμός της αλυσίδας με πρώτες ύλες χρειάστηκε περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η έκβαση των κλινικών δοκιμών θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο απ΄αυτόν είχε προβλεφθεί αρχικά», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Η Pfizer και ο γερμανός εταίρος της BioNTech ευελπιστούσαν να διαθέσουν περί τα 100 εκατ.εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο έως τα τέλη του 2020, στόχος που τώρα έχει αναθεωρηθεί πτωτικά στα 50 εκατ.εμβόλια. «Καθυστερήσαμε. Οι αρχικές ποσότητες των βασικών συστατικών για την παρασκευή του εμβολίου δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές μας. Θα διευθετήσουμε το θέμα, όμως χάσαμε χρόνο ως προς την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις προβλεπόμενες παραδόσεις εμβολίων», φέρεται να δήλωσε πρόσωπο που μετέχει στη διαδικασία παρασκευής του εμβολίου. 

Η Pfizer προμηθεύεται τις πρώτες ύλες της από εταιρείες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η αύξηση της παραγωγής αυτών των πρώτων υλών κατέστη εξαιρετικά δύσκολη τον προηγούμενο μήνα, καθώς η εταιρεία περίμενε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της, που αποδείχθηκαν τελικά κατά το 95% αποτελεσματικές σε δοκιμές που έγιναν σε ένα δείγμα 44.000 ατόμων. 

Για το 2021, η Pfizer και η BioNTech παραμένουν σταθερές στο στόχο τους για διανομή 1,3 δισ.εμβολίων, ενώ το έλλειμμα των 50 εκατ.εμβολίων για εφέτος θα καλυφθεί όταν η παραγωγή αυξηθεί, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα. 

Πηγή: WSJ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News