Κόσμος Τρίτη 10/08/2021, 22:31
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Για τον Άρη κανείς; Ψάχνει εθελοντές (για προσομοίωση) η NASA

Για τον Άρη κανείς; Ψάχνει εθελοντές (για προσομοίωση) η NASA

Οι αστροναύτες λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για το πώς να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές προκλήσεις που προκύπτουν από την απομόνωση στο διάστημα.

Ως γνωστόν, ο εξαναγκασμός σε απομόνωση και εγκλεισμό δημιουργεί μια σειρά δυνητικά αγχωτικών απαιτήσεων. Συνεπώς, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να μας διδάξουν κάποια πράγματα για την αντιμετώπιση αυτών των απαιτήσεων, από ανθρώπους που επιλέγουν μία τέτοια ζωή.

Πέρα από τη δόξα του να είσαι αστροναύτης, η απομόνωση και ο εγκλεισμός παραμένουν μια πρόκληση για όσους ζουν πάνω από εμάς. Οι απαιτήσεις που σχετίζονται με την απομόνωση και τον εγκλεισμό είναι γνωστές ως «κόκκινος κίνδυνος» για μακράς διάρκειας ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν την υψηλότερη «πιθανότητα σοβαρών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, στην αποτελεσματικότητα της ίδιας της αποστολής, αλλά και στη μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής μας».

Οι αστροναύτες γνωρίζουν ότι επιλέγοντας να πετάξουν στο διάστημα, θα πρέπει να ζήσουν και να εργαστούν σε απομονωμένες και περιορισμένες συνθήκες. Βεβαίως, το να είσαι καλά εκπαιδευμένος αστροναύτης που πετάει στο διάστημα είναι διαφορετικό από το να μπαίνεις σε ακόμη ένα lockdown που σχετίζεται με την πανδημία. Aντί να υποτιμάμε όμως αυτό που περνάμε, μπορούμε να αναζητήσουμε εμπειρίες αστροναυτών για συμβουλές για τη βελτίωση της δικής μας κατάστασης. 

Πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση ένας αστροναύτης

Η Πέγκυ Γουίτσον, ο Σκοτ ​​Κέλι και ο Κρις Χάντφιλντ μίλησαν για τη σημασία της άσκησης και για το πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος που περνά κάποιος στη φύση, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα εικονικό περιβάλλον, με βάση κάποια προγράμματα προσομείωσης στα οποία μπαίνουν για να εκπαιδευτούν. Έδωσαν έμφαση στην προσπάθεια εύρεσης σκοπού σε αυτό που βιώνει ο κάθε άνθρωπος, στο πόσο σημαντικό είναι βρίσκει κάποιος  χρόνο για γέλιο και διασκέδαση καθώς και στην επένδυση χρόνου στις κοινωνικές σχέσεις.

Αυτοδιαχείρηση

Πριν πετάξουν στο διάστημα, οι αστροναύτες εκπαιδεύονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά ως μέρος ενός αλληλοεξαρτώμενου πληρώματος. Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους είναι η αυτο-φροντίδα και η αυτοδιαχείριση. Για τους αστροναύτες, το να μπορούν να παρακολουθούν, να ρυθμίζουν και να φροντίζουν τη δική τους συμπεριφορά, την υγεία και τις επιδόσεις τους είναι ζωτικής σημασίας, αλλά απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και επίγνωση.

Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο δεξιότητες όπως η ευαισθητοποίηση, ο διαλογισμός και παρόμοιες ασκήσεις όπως η γιόγκα και το Τάι Τσι έχουν αναγνωριστεί ως πιθανά διαστημικά αντίμετρα για την υγεία, για να ανακουφίσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία η παραμονή στο διάστημα. 

Αντιμετωπίζοντας τη μονοτονία

Ενα μεγάλο πρόβλημα στα lockdown, που γίνεται εξίσου αισθητό σε ακραία περιβάλλοντα όπως το διάστημα, είναι η μονοτονία. Το μοίρασμα του χρόνου και η εστίαση στο άμεσο μέλλον μπορεί να αποτελούν μια χρήσιμη στρατηγική.

Οι αστροναύτες μιλάνε τακτικά για γιορτές και περνούν χρόνο μαζί για φαγητό, ως έναν τρόπο για να κάνουν τον χρόνο τους στο διάστημα πιο ενδιαφέρον. Άλλοι προτείνουν την αναζήτηση νέων χόμπι ή πραγμάτων που πάντα θέλατε να κάνετε, αλλά δεν είχατε το χρόνο. 

Συγκρούσεις

Η συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους σε πολύ κοντινή απόσταση μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά προκλήσεων.

Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αφήνουμε τις εντάσεις να φτάσουν στο «σημείο βρασμού» και να δημιουργήσουν απογοήτευση. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να θέτει κάποιος ήρεμα και με ευαισθησία ζητήματα επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή.

Εάν πάλι οι εντάσεις έχουν οδηγήσει σε κάποιο είδος διαφωνίας, συνήθως το πλήρωμα αφήνει λίγο χρόνο να περάσει. Αφού τα άτομα αφιερώσουν λίγο χρόνο για να σκεφτούν τι συνέβη, μπορούν να το συζητήσουν και να το λύσουν ήρεμα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία

Τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε κάποιο είδος κοινωνικής σύνδεσης με τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά μας. Στο διάστημα, οι αστροναύτες οργανώνουν προσωπικές τηλεδιασκέψεις με την οικογένειά τους για να συνομιλούν τακτικά με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ωστόσο, μία από τις προκλήσεις όσον αφορά στη δυνατότητα εικονικής πρόσβασης είναι ότι πρέπει να διαχειριστούμε τις προσδοκίες. Εάν πραγματοποιείτε τακτικές κλήσεις με την οικογένεια, θα πρέπει να μπουν κάποια όρια σχετικά με το πόσο συχνά θα γίνονται και τι θα πρέπει να περιμένετε.

Εν κατακλείδι, η απομόνωση και ο αποκλεισμός είναι μια δύσκολη εμπειρία για πολλούς ανθρώπους. Αλλά παίρνοντας παραδείγματα από ένα περιβάλλον όπου η απομόνωση και ο εγκλεισμός είναι ο κανόνας, ίσως να μάθουμε να κάνουμε και τις δικές μας καταστάσεις όσο το δυνατόν πιο ανεκτές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News