Κόσμος Παρασκευή 4/12/2020, 00:59
ΑΜΕΡΙΚΗ

Ομπάμα: Πώς είναι ένας αληθινός ηγέτης

Ομπάμα: Πώς είναι ένας αληθινός ηγέτης

Ο πρών Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήρθε σε επαφή με κάποιους από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη. Και γνώρισε και τα θετικά και τα αρνητικά που έχει η ηγεσία. 

Ο Ομπάμα είπε στο μεγάλο «αστέρι» του ΝΒΑ Στέφεν Κάρι κατά τη διάρκεια ζωντανής συνομιλίας στο Instagram ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που βλέπει τους ηγέτες να κάνουν είναι να σκέφτονται ότι «το να είμαι στην κορυφή» σημαίνει «Πώς να κυριαρχήσω και να υπερισχύσω έναντι των υπολοίπων;». «Εάν έχεις αυτού του είδους την προσέγγιση, η ομάδα σου ή ο,τιδήποτε άλλο, δεν πρόκειται να γίνει τόσο καλή όσο θα μπορούσε να γίνει», υπογράμμισε ο Ομπάμα. 

Η εμμονή στο πώς να κυριαρχήσει, θα εμποδίσει τον όποιο ηγέτη να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τους υπαλλήλους και συναδέλφους του, κάτι που είναι απαραίτητο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, κατά τον Ομπάμα. Αντ΄αυτού, το «κλειδί» για να είσαι ηγέτης, υποστηρίζει, είναι να έχεις τον τρόπο να κάνεις πιο δυνατούς τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου και να τους βοηθήσεις να φθάσουν στην επιτυχία. Η επιτυχία τους είναι καλή και για σένα. «Και έτσι, θα αισθάνονται και αυτοί καλά με τη δική σου την ηγεσία, επειδή θα βλέπουν ότι επενδύεις στην επιτυχία τους», είπε ο Ομπάμα στον Κάρι. 

Ακόμη ένα λάθος που βλέπει ο Ομπάμα να κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι όταν σκέπτονται ότι οι καλοί ηγέτες ήταν έτσι από την ώρα που γεννήθηκαν. «Στην πραγματικότητα, η ηγεσία είναι, όπως και κάθετι άλλο, δεξιότητα. Και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να επιτύχεις», αναφέρει. 

Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν ήταν πάντα «τέλειος» στο να είναι ηγέτης, όπως είπε. Με τα χρόνια όμως, έμαθε ότι το υπ΄αριθμόν 1 καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις ως ηγέτης είναι να «προωθήσεις το πνεύμα της ομαδικής δουλειάς».

«Είτε πρόκειται για μία ομάδα μπάσκετ είτε για μία επιχείρηση είτε για μία κυβέρνηση. Ποιές είναι οι αξίες με τις οποίες οργανώνεις τον ίδιο τον εαυτό σου;.. Να είσαι ξεκάθαρος για το ποιές είναι οι αξίες σου και μέσα στην ομάδα, αυτό είναι μέρος της ηγεσίας», συμπλήρωσε. 

Ο Ομπάμα ανέφερε ότι ο λόγος για τον οποίο έγραψε τα νέα απομνημονεύματά του «Γη της Επαγγελίας» ήταν να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους, ειδικά σε επίπεδο κυβερνητικό. 

«Βγείτε εκεί έξω, μπείτε στην αρρένα, αγωνιστείτε. Δεν θα είναι όλα τέλεια, δεν θα πετύχετε τα πάντα, όμως θα έχετε πολύ περισσότερη δύναμη απ΄όσο νομίζετε, εάν απλά και μόνο το επιτρέψετε στον εαυτό σας και αναλάβετε κάποια ρίσκα».

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News