Κόσμος Πέμπτη 3/12/2020, 22:15
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Γαλλία: Δωρεάν εμβόλια σε όλους

Γαλλία: Δωρεάν εμβόλια σε όλους

Τη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα εξασφαλίσει δωρεάν εμβόλια κατά του Covid-19 για όλους τους πολίτες στο πλαίσιο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προορίζει το ποσό των 1,5 δισ.ευρώ από τον προϋπολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης του 2021 για να καλύψει το κόστος του εμβολιασμού.  
Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον Ιανουαρίου για 1 εκατομμύριο ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, τον Φεβρουάριο για 14 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες και κατόπιν την Ανοιξη για το σύνολο του πληθυσμού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Χάρη στις παραγγελίες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «η Γαλλία θα έχει στη διάθεσή της ενδεχομένως 200 εκατομμύρια δόσεις, γεγονός που θα επέτρεπε τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων», καθώς το εμβόλιο απαιτεί έως σήμερα 2 δόσεις με διαφορά κάποιων εβδομάδων, διευκρίνισε ο Καστέξ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο Καστέξ διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια θα είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μόλις το 59% των Γάλλων δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν εάν υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο, συγκριτικά με το 67% των Αμερικανών και το 85% των Βρετανών. 

Εξάλλου, ο Ζαν Καστέξ συνέστησε έναν αριθμό 6 ενηλίκων στο τραπέζι, χωρίς να προσμετρούνται τα παιδιά, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Η κυκλοφορία του ιού συνεχίζει να μειώνεται, εβδομάδα με εβδομάδα», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, αναφέροντας το ενδεχόμενο «τις επόμενες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα να μειωθούν κάτω των 10.000 κατά μέσο όρο».

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News