Κόσμος Τρίτη 10/08/2021, 13:46
ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Άντριου: Οι business, ο Έπστιν και οι καταγγελίες

Πρίγκιπας Άντριου: Οι business, ο Έπστιν και οι καταγγελίες

Ως όγδοος στη διαδοχή τον θρόνο ο πρίγκιπας Άντριου, δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε αποτύχει επί χρόνια να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Τύπου και της κοινής γνώμης. Αυτό άλλαξε το 2019 όταν η αυτοκτονία του Τζέφρι Έπστιν και οι αποκαλύψεις για το δίκτυο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που ο καταδικασμένος για παιδεραστία χρηματιστής είχε στήσει έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Τότε ήρθαν στο φως λεπτομέρειες για τις συναναστροφές του Δούκα της Υόρκης με τον Έπστιν, οι καταγγελίες της Αμερικανίδας Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιούφρε (που κατέθεσε σήμερα μήνυση εναντίον του)  αλλά και πτυχές της επιχειρηματικής δράσης του, που στηρίχθηκαν ή και έκαναν κατάχρηση του τίτλου και της εξουσίας που αυτός συνεπαγόταν.

Στη βιογραφία που υπογράφει ο Νάιτζελ Κόθορν (Prince Andrew: The End of The Monarchy and Esptein) ο Άντριου περιγράφεται ως ένα κακομαθημένο αγόρι στα παιδικά του χρόνια, που είχε εμμονή με το χρήμα, τάσεις επίδειξης και έκανε μπούλινγκ σε άλλα παιδιά.  Όταν το αγόρι αυτό μεγάλωσε έγινε εκπρόσωπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (ιδιότητα που έχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας και χρηματοδοτείται από τους Βρετανούς φορολογουμένους). 

Οι επισκέψεις σε Κίνα και Λιβύη

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπο το 2010 σε ένα ταξίδι του στην Κίνα είχε εκμεταλλευθεί τη θέση του εμπορικού απεσταλμένου προκειμένου να προωθήσει με παρασκηνιακές διεργασίες τα συμφέροντα του στενού φίλου του και αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Ντέιβιντ Ρόουλαντ.  Είχε μάλιστα καλέσει μαζί του στο ταξίδι τον γιο του Ρόουλαντ, Τζόναθαν, ο οποίος και είχε συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους για την τράπεζα Banque Havilland, με έδρα το Λουξεμβούργο. 

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2008, ο πρίγκιπας Άντριου είχε επισκεφθεί με τον  Ντέιβιντ Ρόουλαντ τη Λιβύη, όπου και συναντήθηκαν με τον Καντάφι. Οι δύο άνδρες ήταν επίσης συνιδιοκτήτες σε εταιρεία με έδρα τις Παρθένες Νήσους, έναν διαβόητο φορολογικό παράδεισο. Το Μπάκιγχαμ Πάλας τότε είχε αρνηθεί τις κατηγορίες για παρασκηνιακές συναντήσεις και πιέσεις με στόχο την προώθηση των δραστηριοτήτων του Ρόουλαντ, ενώ για την εταιρεία στις Παρθένες Νήσους είχε υποστηρίξει ότι ιδρύθηκε για να προωθήσει τα συμφέροντα της Βρετανίας και των Βρετανών και όχι προσωπικά συμφέροντα. 

Σημειώνεται ότι ο Δούκας της Υόρκης είχε το ρόλο του εμπορικού εκπροσώπου από το 2001 έως και το 2011. Εκείνη τη χρονιά παραιτήθηκε καθώς ήρθαν στο φως φωτογραφίες του με τον Έπστιν, που καταδικάστηκε για παιδεραστία. Ο ίδιος μάλιστα είχε ομολογήσει ότι φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Έπστιν το 2010, αφότου είχε γίνει γνωστή η υπόθεση παιδεραστίας. Ωστόσο η υπόθεση δεν απασχόλησε για πολύ τον Τόπο. Ο σάλος ξέσπασε με τις νέες αποκαλύψεις και καταγγελίες πριν από δύο χρόνια, όταν και ο πρίγκιπας Άντριου αποφάσισε να δώσει συνέντευξη στο BBC σε μία προσπάθεια να δώσει εξηγήσεις και να σώσει την εικόνα του. 

H συνέντευξη στο BBC

Η συνέντευξη αποδείχθηκε ένα ναυάγιο σε live μετάδοση.  Οι απαντήσεις του Άντριου κρίθηκαν κάθε άλλο παρά πειστικές με το BBC να σχολιάζει πως έδειξε ελάχιστη διάθεση να απολογηθεί ενώ δεν φάνηκε να έχει μετανιώσει παρά για ελάχιστα που έχουν να κάνουν με τη συναναστροφή του με τον Έπστιν. Η δημοσιογράφος Έμιλι Μάιτλις του έθεσε με επιμονή τα ακόλουθα ερωτήματα: Είχε σεξουαλική επαφή με την Βιρτζίνια Ρόμπερτς; Πώς εξηγεί την φωτογραφία στην οποία έχει το χέρι του στη μέση της 17χρονης τότε κοπέλας; Και γιατί επισκέφτηκε ξανά τον Έπστιν το 2010, αφότου ο τελευταίος είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για παιδοφιλία;

Στο τελευταίο ερώτημα υποστήριξε ότι από το 2006, όταν έμαθε για την έρευνα που αφορούσε τον Έπστιν έως και το 2010. Ωστόσο όταν εκείνη τη χρονιά επισκέφθηκε στη Νέα Υόρκη θεώρησε «πιο βολικό» να μείνει στο σπίτι του χρηματιστή. Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση ήταν ένα εμφατικό, κατηγορηματικό «όχι», που στηρίχθηκε στο γεγονός ότι «δεν το θυμάται». 

Ήταν μία συνέντευξη που «εξελίχθηκε σε φάρσα, στη μεγαλύτερη καταστροφή δημοσίων σχέσεων για τη βασιλική οικογένεια από τον χειρισμό του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997», όπως σχολίασε τότε και το Bloomberg. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News