Κόσμος Τρίτη 3/08/2021, 14:43
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πυρκαγιές «καίνε» τον Ερντογάν

Οι πυρκαγιές «καίνε» τον Ερντογάν

Στην λίστα των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προστίθενται οι καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες έχουν τυλίξει τις γραφικές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Η αδύναμη απάντηση της κυβέρνησης φέρνει τον πρόεδρο, που ήδη εδώ και μήνες βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί, σε δυσμενή θέση.  

Διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το Σαββατοκύριακο, καθώς βίντεο και φωτογραφίες από τις περιοχές που πλήττονται από τις φλόγες κατέκλισαν κάθε μέσο. Μια εκστρατεία με τον τίτλο #helpturkey κινητοποίησε πολλούς Τούρκους, οι οποίοι έκανα δημόσια έκκληση για βοήθεια μέσω του Facebook και του Instagram και δημοσίευσαν σοκαρίστηκες φωτογραφίες από μια Τουρκία η οποία είναι «τυλιγμένη» στις φλόγες.

Οι πυρκαγιές «καίνε» τον Ερντογάν-1 

Ωστόσο, η κίνηση αυτή εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση, η οποία αντέδρασε μέσα σε λίγες ώρες. Ο επικεφαλής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε πως οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τμήμα μίας διεθνούς προσπάθειας να παρουσιαστεί η Τουρκία ως αδύναμο έθνος. Μάλιστα, ο Αλτούν δήλωσε επίσης πως αυτή η προσπάθεια οργανώνεται από κάποιο ‘κέντρο λήψης αποφάσεων προς την δύση’, μιας και η Τουρκία ‘έχει ό,τι χρειάζεται για να ξεπεράσει τις καταστροφές και να πληρώσει για όλες τις απώλειες. Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν στην εμφάνιση μιας δεύτερης εκστρατείας με τον τίτλο #StrongTürkiye, που σημαίνει ‘ισχυρή Τουρκία’.

Ο Μπουράκ Μπίλγκεχαν Οζπέκ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΤΟΒΒ της  Άγκυρας, δήλωσε πως γεγονότα σαν αυτά υποδηλώνουν το μέγεθος της πολιτικής κρίσης και θεσμικής διάβρωσης που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Ο κος. Οζπέκ υποστηρίζει πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια κατάπνιξης κάθε κινήματος το οποίο εκθέτει τις αδυναμίες και τις αστοχίες της.

Οι δηλώσεις οι οποίες οδήγησαν στο μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων προήλθαν από υπουργούς οι οποίοι απέδωσαν τις δυσκολίες διαχείρισης των πυρκαγιών σε ελλιπή και λανθασμένη συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Η Τουρκία αναζήτησε βοήθεια από την Ρωσία, το Ιράν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να συνδράμει και σε άλλα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν αντίστοιχες πυρκαγιές και καταστροφές, μιας και η περιοχή της Μεσογείου «φλέγεται» από υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ και ξηρασία. 

Οι πυρκαγιές «καίνε» τον Ερντογάν-2

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας η οποία είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια των αεροσκαφών Τζενάπ Αστζί, ο οποίος αποτέλεσε υπουργό εμπορίου το 2015, γρήγορα διέψευσε κάθε σχέση με την ελλιπή συντήρηση των αεροσκαφών. Μάλιστα, δήλωσε πως ήταν καλεσμένος σε ένα γάμο την ώρα που οι πυρκαγιές εξαπλώνονταν κατά μήκος της Τουρκικής ακτογραμμής. 

Η αντιμετώπιση πυρκαγιών σε τραχύ έδαφος είναι πρόκληση για κάθε κυβέρνηση. Ωστόσο, η εικόνα αδυναμίας και αποτυχίας στο πρόσωπο φυσικών καταστροφών θυμίζει σε πολλούς την παρόμοια στάση της κυβέρνησης το 1999 έπειτα από δύο καταστροφικούς σεισμούς στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Τουρκίας. 

Η ανικανότητα της τότε κυβέρνησης να αποτρέψει την καταστροφή μεγάλων Τουρκικών πόλεων οδήγησε σε μια σειρά οικονομικών κρίσεων, οι επιπτώσεις των οποίων γίνονται ακόμα αισθητές μέχρι σήμερα. Το κύμα πολιτικής δυσαρέσκειας το οποίο κατέπνιξε την κυβέρνηση τότε ήταν το κλίμα το οποίο επέτρεψε στον Ερντογάν να κερδίσει στις εκλογές δύο χρόνια αργότερα και να εγκατασταθεί στην πολιτική σκηνή για τις επόμενες δύο δεκαετίες. 

Τα ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν, AKP, στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα ποσοστά σε ένα γενικότερο περιβάλλον οικονομικής ύφεσης, ανεργίας, οικονομικής ανισότητας και διαφθοράς. Το 2019 ο Ερντογάν έχασε το μεγαλύτερο αριθμό πόλεων, μαζί και της Κωνσταντινούπολης, στις εκλογές.

Οι πυρκαγιές φέρνουν και τον ίδιο τον Ερντογάν, όχι μόνο το κόμμα του, σε δύσκολη θέση: τρία χρόνια αφού απέκτησε επιπλέον εκτελεστικές εξουσίες, οι οποίες τότε παρουσιάστηκαν ως άκρως αναγκαίες για την διαφύλαξη της δημοκρατίας, το κόμμα του και η ομάδα του αδυνατούν να αποτρέψουν την μοιραία πολιτική καταστροφή που πλέον διαφαίνεται στον ορίζοντα καθαρά. 

Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1.1 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με την περίοδο πριν από την Βιομηχανική Επανάσταση, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερους καύσωνες και ξηρασίες. 

Οι περισσότερες από τις 120 πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο αυτές οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη είναι σε βασικές τουριστικές περιοχές, όπως στην περιοχή Μαρμαρά και Μαναβγκάτ. Οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν δηλώσει πως, δυστυχώς, η κυβέρνησή τους δεν καταβάλει αρκετές προσπάθειες και πως η καταστροφή είναι μάλλον ανεπανόρθωτη. 

Money Review με πληροφορίες από Bloomberg. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News