Κόσμος Τετάρτη 4/08/2021, 08:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ο τελευταίος «δικτάτορας» της Ευρώπης – 27 χρόνια περιστατικών σαν της Τσιμανούσκαγια

Ο τελευταίος «δικτάτορας» της Ευρώπης – 27 χρόνια περιστατικών σαν της Τσιμανούσκαγια

Μία αθλήτρια παγκοσμίου βεληνεκούς αρνείται να επιστρέψει στην πατρίδα της αφού έχει λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ζητά προστασία από τις ιαπωνικές αρχές. Ένα αεροπλάνο της Ryanair προσγειώνεται εκτάκτως στη Λευκορωσία αντί για τη Λιθουανία, όπου θα ήταν ο τελικός του προορισμός. Έντονες διαμυρτυρίες στους δρόμους μετά από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ενώ η ηττημένη πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης φεύγει από τη χώρα. Πρόκειται για τρία διαφορετικά περιστατικά του τελευταίου μόνο έτους, τα οποία έχουν ένα κοινό παρονομαστή, τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, γνωστό και ως «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης».

Ο επί 27 χρόνια πρόεδρος της Λευκορωσίας έκανε τα πρώτα του βήματα στην εξουσία στους κόλπους του στρατού της Σοβιετικής Ένωσης, από όπου αναδείχθηκε και εξελέχθη βουλευτής όσο η χώρα ήταν ακόμη μέλος του Σοβιετικού μπλοκ. Μάλιστα, ήταν ο μόνος βουλευτής που εκδήλωσε δημόσια την αντίθεσή του στη διάλυση της Ένωσης.

Το 1994 ανέλαβε τα καθήκοντα προέδρου και έκτοτε αφενός διατηρεί τη θέση του αφετέρου έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για παραβίαση των εκλογικών διαδικασιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενδεικτικά, το 1996 ο Λουκασένκο έπεισε τους εκλογείς να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να επεκτείνει τις προεδρικές εξουσίες. Μάλιστα, όταν οι χώρες της δυτικής Ευρώπης και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις, καθήρε τους αντίστοιχους πρέσβεις στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του, ο Λουκασένκο απολαμβάνει οικονομική και πολιτική στήριξη από τη Ρωσία. Παρόλα αυτά, έχει απορρίψει τις προτάσεις της συμμαχικής της δύναμης για ενοποίηση των δύο κρατών.

Εκλογές

Στις εκλογικές αναμετρήσεις, ο Λουκασένκο έχει μπορέσει κατ’εξακολούθηση να καταπιέσει τις διαμαρτυρίες των πολιτών, οι οποίες συνήθως περιορίζονταν στο Μινσκ. Ωστόσο, το 2020 μία επάξια αντίπαλος, η Σβιατλάνα Τιχανόφσκαγια, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο κόμμα της αντιπολίτευσης. Οι υποστηρικτές της γέμισαν τους δρόμους της χώρας και της επετράπη να μπει στα ψηφοδέλτια. Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα σε σχέση με αυτά που θα περίμενε κανείς από την υποστήριξη που της έδειξε ο κόσμος. Με 80% των ψήφων, ο Λουκασένκο αναδείχθηκε και πάλι πρόεδρος, ενώ η Τιχανόφσκαγια έφυγε από τη Λευκορωσία φοβούμενη για την ασφάλειά της, αφήνοντας πίσω απογοητευμένους πολίτες, οι οποίοι γέμισαν τους δρόμους της χώρας.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη απειλή στην προεδρία του Λουκασένκο. Το αποτέλεσμα ήταν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστινομικών δυνάμεων στους δρόμους της Ουκρανίας, χιλιάδες συλλήψεις, τουλάχιστον τρεις θάνατοι, βασανιστήρια.

Το περιστατικό της Λευκορωσίδας αθλήτριας Κριστίνα Τσιμανούσκαγια ήταν μόνο ένα από τα πολλά θλιβερά αποτελέσματα της προεδρίας Λουκασένκο, το οποίο έτυχε να λάβει δημόσιες διαστάσεις και προς το παρόν αίσια τροπή. Η αθλήτρια κατέκρινε μέσω Instagram την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας, διότι όπως ισχυρίζεται της ανακοίνωσαν πως θα διαγωνιστεί σε αγώνισμα για το οποίο δεν είχε προετοιμαστεί. Έπειτα, την αφαίρεσαν από την ομάδα με τη δικαιολογία κακής «συναισθηματικής και ψυχολογικής κατάστασης». Η Τσιμανούσκαγια αρνήθηκε να επιστρέψει στη Λευκορωσία φοβούμενη για την ασφάλειά της. Στελέχη από την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και τη Γαλλία έχουν ήδη προσφέρει καταφύγιο στην αθλήτρια. Προ ολίγων ωρών μάλιστα, η Πολωνία χορήγησε στην Τσιμανούσκαγια ανθρωπιστική βίζα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News