Κόσμος Τρίτη 3/08/2021, 09:31
ΚΟΣΜΟΣ

Ο «αλητάκος» που ήθελε να γίνει ο Ρώσος Τζέιμς Μποντ: Τα παιδικά χρόνια του Πούτιν

Wikimedia Commons

«Στο σχολείο ήταν ένας “αλητάκος”. Ήταν μέλος συμμορίας. Ήταν πολύ μικρόσωμος, αλλά πολύ δυνατός και επιθετικός». Με τα λόγια αυτά περιγράφει ο συγγραφέας Άλεξ Γκόλντφαρμπ το αγόρι, που ονειρευόταν να γίνει κατάσκοπος και αφού έκανε το όνειρό του πραγματικότητα ανεδείχθη και σε έναν από τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Ο λόγος για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC για τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Ρώσου προέδρου ο μικρός Βλαντίμιρ είχε συχνά μπλεξίματα. Τι ήταν αυτό που τον έσωσε από το να καταλήξει σε μία ζωή στο έγκλημα; Ο αθλητισμός. Έκανε πολεμικές τέχνες και ο δάσκαλός του στο τζούντο τον ξεχώρισε πολύ γρήγορα και τον κράτησε μακριά από τις συμμορίες. Τότε η KGB παρακολουθούσε τους αθλητές που διακρίνονται στις πολεμικές τέχνες ως υποψήφιους για να τους στρατολογήσει. Και ο Πούτιν δεν έκρυβε την επιθυμία του να ενταχθεί στις μυστικές υπηρεσίες. 

Ως παιδί μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες για τους ήρωες – πράκτορες της Ρωσίας που βοήθησαν να ηττηθεί ο Φασισμός στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ονειρευόταν να γίνει ο Στίρλιτς, η ρωσική βερσιόν του… Τζέιμς Μποντ» λέει ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Ραρ. Ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας μίας κατασκοπικής σειράς του 1973, που παρακολουθούσε με πάθος ολόκληρη η Σοβιετική Ένωση. Ο «Ρώσος Τζέιμς Μποντ» ήταν πηγή έμπνευσης για τον Πούτιν. Ήταν 21 ετών όταν η σειρά προβλήθηκε. Δύο χρόνια αργότερα στρατολογήθηκε από την KGB. 

Σε αντίθεση όμως με το πρότυπο του Τζέιμς Μποντ ένας καλός Ρώσος πράκτορας έπρεπε να είναι παντρεμένος, να έχει μία σταθερή, οικογενειακή προσωπική ζωή. Όταν ο Βλαντίμιρ γνώρισε τη Λουντμίλα, αποφάσισε ότι είναι η γυναίκα που θέλει στο πλευρό του. Δεν της αποκάλυψε όμως ότι ήταν πράκτορας της KGB. Στην αρχή της σχέσης τους για εκείνη ήταν απλά ένας αστυνομικός με εμμονή για τον Στίρλιτς.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News