Κόσμος Δευτέρα 2/08/2021, 10:50
ΚΟΣΜΟΣ

Πού πήγε λάθος το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού

Πού πήγε λάθος το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού

Οι θάνατοι από Covid-19 ήταν σε έκρηξη ανά την Αφρική τον Ιούνιο όταν 100.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer- BioNTech έφτασαν στο Τσαντ. Η παράδοση φαινόταν να αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα με τη στήριξη του ΟΗΕ για την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού μπορούσε να εξασφαλίσει τα πιο επιθυμητά εμβόλια στις λιγότερες ανεπτυγμένες χώρες. Πέντε εβδομάδες αργότερα, όμως, το υπουργείο Υγείας του Τσαντ ανακοίνωσε ότι 94.000 δόσεις παρέμεναν αναξιοποίητες.

Στο Μπενίν, μόνο 267 δόσεις εμβολίου χορηγούνται ημερησίως. Ο ρυθμός είναι τόσο βραδύς, που 110.00 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων, αφού παρήλθε η ημερομηνία λήξης. Ανά την Αφρική εμπιστευτικά έγγραφα του Ιουλίου έδειχναν ότι το πρόγραμμα έχει στο μικροσκόπιο τουλάχιστον εννέα χώρες, όπου οι δόσεις που προορίζονται για τους φτωχούς κινδυνεύουν να λήξουν μέσα στο καλοκαίρι. 

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη ίσως δυσκολία, η οποία μάλιστα σπάνια αναφέρεται, που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο πρόγραμμα ανοσοποίησης: να φτάσουν τα εμβόλια από τα αεροδρόμια στο μπράτσο των ανθρώπων.

Γνωστό ως COVAX, το πρόγραμμα προωθήθηκε ως μία παγκόσμια συμμαχία πολλών δισεκατομμυρίων με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών που θέλησαν να διασφαλίσουν ότι οι φτωχές χώρες θα έχουν και αυτές πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid. Παραμένει όμως 500 εκατομμύρια δόσεις μακριά από τον στόχο του. Και όσο περισσότερο αφήνεται να κυκλοφορεί ο ιός τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται, ακόμη και για τους εμβολιασμένους πολίτες των πλούσιων χωρών. 

Αν δεν χορηγηθούν άμεσα δισεκατομμύρια δόσεις, νέα στελέχη του ιού θα συνεχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, θέτοντας σε κίνδυνο όλες τις χώρες του πλανήτη. «Το COVAX δεν έχει αποτύχει ακόμη, αλλά δεν πηγαίνει καλά» λέει ο Dr. Ayoade Alakija, συνπρόεδρος του προγράμματος παραδόσεων εμβολίων της Αφρικανικής Ένωσης. «Δεν έχουμε άλλες επιλογές. Για το καλό της ανθρωπότητας, το COVAX πρέπει να πετύχει». Υποστηρικτές και επικριτές του προγράμματος συμφωνούν ότι το πρόγραμμα πρέπιε να βελτιωθεί αισθητά. H αρχή ίσως πρέπει να γίνει αγοράζοντας καταψύκτες ειδικούς που να διατηρούν τα εμβόλια στη σωστή θερμοκρασία, αφού σε πολλές αφρικανικές χώρες αυτοί απουσιάζουν. 

Πηγή: New York Times  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News