Κόσμος Κυριακή 1/08/2021, 21:50
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Ιράν θα λάβει «αρμόζουσα απάντηση» για την επίθεση στο τάνκερ

ΗΠΑ: Το Ιράν θα λάβει «αρμόζουσα απάντηση» για την επίθεση στο τάνκερ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βέβαιες ότι το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση εναντίον ενός τάνκερ στη θάλασσα του Ομάν, την περασμένη Πέμπτη, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος και δεσμεύθηκε για «άμεση απάντηση». Νωρίτερα σε ανάλογες ανακοινώσεις είχαν προβεί αξιωματούχοι του Ισραήλ και της Βρετανίας. Η Τεχεράνη πάντως αρνείται κάθε ανάμειξη. 

«Αφού εξετάσαμε τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, είμαστε βέβαιοι ότι το Ιράν εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε δύο αθώα θύματα, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά, ένα φονικό όπλο που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή», ανέφερε ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωσή του.

Η Ουάσινγκτον «ενεργεί συντονισμένα με τις κυβερνήσεις της περιοχής και πέραν αυτής, για να δώσει την αρμόζουσα, άμεση απάντηση», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την επίθεση, που ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων και επιθετικών συμπεριφορών», κατέληξε. 

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το πετρελαιοφόρο Mercer Street έγινε στόχος επίθεσης ενώ έπλεε στη θάλασσα του Ομάν. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας Βρετανός, εργαζόμενος στην εταιρεία ασφαλείας Ambrey, και ένας Ρουμάνος, μέλος του πληρώματος, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία Zodiac Maritime, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο και ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News