Κόσμος Κυριακή 1/08/2021, 17:08
ΚΟΣΜΟΣ

Το μεσαιωνικό κρυφό τούνελ που ανακαλύφθηκε κατά λάθος

Το μεσαιωνικό κρυφό τούνελ που ανακαλύφθηκε κατά λάθος

H μονή Tintern Abbey στην Ουαλία χτίστηκε από το Τάγμα των Κιστερκιανών τον 12ο αιώνα. Η «ωμή» ομορφιά της γοητεύει έως σήμερα τους χιλιάδες ανθρώπους, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τις όχθες του ποταμού Γουάι. Αλλά μία άλλη μεσαιωνική κατασκευή ήρθε όμως να κλέψει τις εντυπώσεις. Και αυτή δεν την περίμενε κανείς. 

Μία ομάδα τεχνικών τοπικής επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούσε να εγκαταστήσει ένα καλώδιο, που έπρεπε να περάσει κάτω από τα νερά του ποταμού. Ύστερα από δύο ώρες σκαψίματος βρέθηκαν μπροστά σε μία σπηλιά και προχωρώντας λίγο παρακάτω αντιλήφθηκαν πως είναι κάτι που έχει φτιάξει άνθρωπος και όχι δημιούργημα της φύσης.

«Γνωρίζουμε ότι είναι μία ιστορική περιοχή και γίνονται ανακαλύψεις από καιρού εις καιρόν» λέει στο BBC στέλεχος της εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος Western Power Distribution. Ωστόσο όπως επισημαίνει κανείς από τους χάρτες της περιοχής δεν έδειχνε σήραγγα. 

Οι τεχνικές εργασίες για το δίκτυο του ρεύματος σταμάτησαν και έπιασε δουλειά η αρχαιολογική υπηρεσία. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι η σήραγγα οδηγούσε απευθείας από τον ποταμό στη μονή Tintern Abbey. Υπολογίζεται ότι η σήραγγα χτίστηκε στον 14ο αιώνα, αλλά απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσο παλαιά είναι. 

Πηγή: BBC 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News