Κόσμος Τρίτη 27/07/2021, 22:00
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Aνοίγει τις πύλες της για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες

φωτ. REUTERS

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται αύριο Τετάρτη να δώσει την έγκρισή του ώστε να ανοίξουν και πάλι οι πύλες της Αγγλίας στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Οι υπουργοί του Τζόνσον τον παρότρυναν να πάρει αυτήν την απόφαση με το επιχείρημα ότι είναι ασφαλές να αρχίσει η χώρα να δέχεται και πάλι ξένους τουρίστες χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, εφόσον έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

O υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ είναι ιδιαίτερα ανήσυχος ότι τουριστικοί προορισμοί, όπως το Λονδίνο, θα υποσκελιστούν από άλλους, όπως το Παρίσι και η Ρώμη, τώρα που η Ε.Ε. αποφάσισε να δέχεται Αμερικανούς τουρίστες. «Αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Η απόφαση αυτή για άνοιγμα της Βρετανίας στους τουρίστες από την Ε.Ε. διευκολύνθηκε από τη στιγμή που το ευρωπαϊκό μπλοκ άρχισε να εκδίδει στους πολίτες του το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού από τις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, το άνοιγμα στους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς είναι πιο περίπλοκο εφόσον το αμερικανικό σύστημα βασίζεται περισσότερο σε χαρτιά και είναι οργανωμένο σε πολιτειακό επίπεδο. 

Οι τουριστικές επιχειρήσεις της Βρετανίας δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την είδηση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί να μειωθεί και άλλο η γραφειοκρατία για να μπορέσει ο κλάδος να ανακάμψει. Ο τουρισμός αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο κλάδο της Βρετανίας αποφέροντας στην οικονομία περί τα 28,4 δισ.στερλίνες με βάση στοιχεία του 2019, 5 δισ.στερλίνες λιγότερα από την αυτοκινητοβιομηχανία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News