Κόσμος Δευτέρα 26/07/2021, 19:47
ΚΟΣΜΟΣ

Μπέζος προς NASA: Προσφέρει δισεκατομμύρια με χαλαρούς όρους έναντι οχήματος προσσελήνωσης

Μπέζος προς NASA: Προσφέρει δισεκατομμύρια με χαλαρούς όρους έναντι οχήματος προσσελήνωσης

Κόστη ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων προσφέρθηκε να καλύψει ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος για τις ανάγκες της NASA, ζητώντας ως αντάλλαγμα την κατασκευή ενός οχήματος προσσελήνωσης για την εταιρεία του που δραστηριοποιείται στον κλάδο εξερεύνησης διαστήματος, την Blue Origin. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Μπέζος δεν θα αναζητήσει την αποπληρωμή χρεών ύψους έως και 2 δισ. δολαρίων για το τρέχον και τα επόμενα δύο δημοσιονομικά έτη. Στο ίδιο διάστημα, η εταιρεία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τον προγραμματισμό αποστολής σε περίγεια τροχιά.

«Αυτή η προσφορά δεν είναι αναστολή, αλλά μία ξεκάθαρη και μόνιμη αποποίηση από το δικαίωμα αναζήτησης αυτών των πληρωμών. Αυτή η προσφορά παρέχει αρκετό χρόνο» στην κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει άλλα χρέη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή του Μπέζος στον Μπιλ Νέλσον, διοικητή της NASA.

Τον Απρίλιο, η NASA προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία διαστήματος SpaceX του Έλον Μασκ, βάσει της οποίας της παραχωρούσε 2,89 δισ δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αποστολή μίας επανδρωμένης σεληνιακής ακάτου. Η SpaceX έλαβε το ποσό, διότι αναδείχθηκε νικήτρια έναντι της Blue Origin και της Dynetics στο πλαίσιο του διαγωνισμού Human Landing Systems Program, με το οποίο η NASA προσβλέπει στην αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι μέχρι το 2024.

«Αντί αυτής της μεμονωμένης προσέγγισης, η NASA θα έπρεπε να εκμεταλλευθεί την αρχική στρατηγική του ανταγωνισμού», δήλωσε ο Μπέζος. «Χωρίς ανταγωνισμό, λίγο αφότου ξεκινήσει το συμβόλαιο, η NASA θα έχει περιορισμένες επιλογές, και θα επιχειρεί να διαπραγματευτεί προθεσμίες που πέρασαν, αλλαγές σχεδίων και υπέρβαση του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε ο ίδιος

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News