Κόσμος Κυριακή 25/07/2021, 21:51
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Εμβολιάζεσαι και αποκτάς ένα Tesla ή ένα ακριβό διαμέρισμα – Πού γίνεται αυτό

Εμβολιάζεσαι και αποκτάς ένα Tesla ή ένα ακριβό διαμέρισμα – Πού γίνεται αυτό

Oταν άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, το μεγαλύτερο δώρο που σου έδιδαν όταν πήγαινες να εμβολιαστείς είναι ένα sticker στο Instagram. 

Τώρα, στο Χονγκ Κονγκ, μπορεί να αποκτήσεις ένα Tesla ή ακόμη και ένα διαμέρισμα στην πιο ακριβή αγορά ακινήτων στον πλανήτη. Με ράβδους χρυσού, ένα διαμαντένιο Rolex ή μία επιταγή για αγορές αξίας 100.000 δολαρίων, οι λοταρίες για τους εμβολιασμούς κάνουν τη διαδικασία άκρως ελκυστική. 

Δεν είναι όμως μόνο το Χονγκ Κονγκ, που προσφέρει τέτοιου είδους κίνητρα. Στην Ρωσία σου δίδεται η δυνατότητα να κάνεις μία βόλτα με ειδικό όχημα στα χιόνια, στη Δυτική Βιρτζίνια να αποκτήσεις άδεια για κυνήγι με τα ανάλογα τουφέκια, ενώ στην Αλαμπάμα όσοι εμβολιάστηκαν είχαν την τύχη να οδηγήσουν σε πίστα αγώνων. 

Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εκκλήσεις για εμβολιασμό γίνονται πολύ πιο ισχυρές στις χώρες που έχουν την τύχη να διαθέτουν άφθονους οικονομικούς πόρους. Κυβερνήσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μία σειρά από τακτικές, από πειστικά μηνύματα από άτομα που χαίρουν εμπιστοσύνης στην τοπική κοινότητα – όπως γιατρούς ή εργαζομένους σε νοσοκομεία – έως διάφορες άλλες προσπάθειες, όπως γίνεται στη Γαλλία, η οποία περιορίζει την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε δημόσιους χώρους. 

Παρότι η προσφορά δώρων είναι η λιγότερη επιθυμητή πολιτική επιλογή, εγείρει ηθικά ζητήματα. Αν και οι διαμορφωτές πολιτικής δεν περιμένουν ότι τέτοιου είδους κίνητρα θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους «σκληροπυρηνικούς» σκεπτικιστές, ευελπιστούν ότι θα μπορούσαν να πείσουν κάποιους αναποφάσιστους.  

Αυξάνουν τα ποσοστά εμβολιασμών; Τα στοιχεία δεν είναι ομοιόμορφα. Για παράδειγμα, στο Χονγκ Κονγκ, ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων κατά της Covid-19 έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες επτά εβδομάδες, ξεπερνώντας τα 2 εκατ.άτομα. Από την άλλη πλευρά όμως, στοιχεία από μία λοταρία για τους εμβολιασμούς που έγινε στο Οχάιο, δεν έδειξαν αύξηση των εμβολιασμών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News