Κόσμος Σάββατο 24/07/2021, 17:05
ΙΤΑΛΙΑ

Στους δρόμους βγαίνουν οι Ιταλοί αντιεμβολιαστές

Στους δρόμους βγαίνουν οι Ιταλοί αντιεμβολιαστές

Ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε σχεδόν να κάνει το θαύμα. Η έκκλησή τους προς τους Ιταλούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού μέσα σε λίγες ώρες έφερε θεαματικά αποτελέσματα. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό 250.000 Ιταλοί. Παράλληλα βέβαια υπάρχει και η δύναμη της πειθούς του πράσινου πάσου: διότι όλοι κατάλαβαν πως οι ανεμβολίαστοι απο τις 6 Αυγούστου δεν θα μπορούν να μπαίνουν πλέον σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς χώρους.

Σε αρκετές μικρές πόλεις τα ραντεβού σε σχέση με προχθές, αυξήθηκαν ακόμη και κατά 200%. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου να έχουν εμβολιαστεί με διπλή δόση, 43 εκατομμύρια Ιταλοί το 80% περίπου των πολιτών άνω των δώδεκα ετών.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, ο Ντράγκι δεν αποφάσισε ακόμη αν το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό. Αλλά θεωρείται πολύ πιθανό ότι όσοι καθηγητές και δάσκαλοι δεν εμβολιαστούν μέχρι την αρχή της σχολικής χρονιάς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα χωρίς την καταβολή του μισθού τουλάχιστο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κινητοποιήσεις αντιεμβολιστών στην Ιταλία

Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα σε πενήντα μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις αντιεμβολιαστών, οι οποίοι αντιτίθενται στην υιοθέτηση του πράσινου πάσο για την είσοσο σε εστιατόρια, γυμναστήρια, θέατρα και χώρους διεξαγωγής διαγωνισμών. Οργανώθηκαν μέσω διαδικτύου αλλά υπάρχει και η στήριξη της άκρας δεξιάς.

Και η στάση της Λέγκα άλλωστε που μετέχει στην κυβέρνηση είναι ασαφής. Ο γραμματέας της Ματέο Σαλβίνι εμβολιάσθηκε χθες αλλά σήμερα δηλώνει: “θα στηρίξουμε τους νέους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ότι τα κλαμπ θα παραμείνουν κλειστά. Πρόκειται για ρατσιστική αντιμετώπιση”.

Ο Σαλβίνι κρατά σε ένα βαθμό μια θολή στάση: θεωρεί ότι ο εμβολιασμός είναι σίγουρα χρήσιμος για τους πολίτες άνω των πενήντα εντών αλλά έχει επιφυλάξεις για τους νεότερους. “Ας έρθει να δει τους τριαντάρηδες με κορωνοϊό που δίνουν μάχη ακόμη στις μονάδες εντατικής θεραπείας” του απάντησαν Ιταλοί αναισθησιολόγοι.

Πηγή: DW

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News