Κόσμος Παρασκευή 9/10/2020, 14:36
COVID-19

Μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ ανάκαμψης και προστασίας της δημόσιας υγείας;

Μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ ανάκαμψης και προστασίας της δημόσιας υγείας;

Η εικόνα των κρουσμάτων κορωνοϊού ανησυχητική, έχοντας επιστρέψει σε πολλές χώρες σε επίπεδα-ρεκόρ, επαναφέροντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο «ασφυξίας» στα εθνικά συστήματα υγείας. Μπροστά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού, οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης εντείνουν τις προσπάθειες επιβολής τοπικών περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της νόσου. Μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις και απειλούν να ανατρέψουν την εικόνα της εύθραυστης ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πρόσφατο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, τα κρούσματα κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο(συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) έχουν ξεπεράσει το φράγμα των έξι εκατομμυρίων και οι θάνατοι ξεπερνούν τους 230.000.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βρετανία, τα κρούσματα οδεύουν ολοταχώς προς το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων, ενώ οι θάνατοι υπερβαίνουν τους 190.000. Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Γερμανία εμφανίζουν τα περισσότερα κρούσματα, με περισσότερα από 830.000 περιστατικά στην Ισπανία, πάνω από 650.000 στη Γαλλία, 544.275 στη Βρετανία και πάνω από το φράγμα των 310.000 σε Ιταλία και Γερμανία, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών(ECDC).

Ιδιαίτερη ανησυχία στις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές προκαλεί το γεγονός ότι κάποιες χώρες εξελίσσονται σε νέα επίκεντρα του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Στην Πολωνία, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει αυξηθεί εδώ και τέσσερις μέρες σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο συνολικός απολογισμός έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100.000. Στη Δημοκρατία της Τσεχίας τα περιστατικά υπερβαίνουν τα 95.000.

Η Ισπανία κρατάει σταθερά τα σκήπτρα της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα στη Δυτική Ευρώπη. Οι αρχές έχουν επιβάλει τοπικό Lockdown στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, Μαδρίτης, μια απόφαση που έχει επηρεάσει 4,8 εκατ. κατοίκους. Έπειτα από εντολή του ισπανικού υπουργείου Υγείας, οι αρχές της περιφέρειας της Μαδρίτης είχαν απαγορεύσει από την προηγούμενη Παρασκευή στους κατοίκους άσκοπες μετακινήσεις. Η επιβολή των μέτρων έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, οι οποίες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Δικαστήριο της Μαδρίτης δικαίωσε τα αιτήματά τους, απορρίπτοντας τα μέτρα τοπικού lockdown που έχουν επιβληθεί στην ισπανική πρωτεύουσα, με το αιτιολογικό ότι πλήττουν τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Στον απόηχο των εξελίξεων, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, κηρύσσοντας την περιοχή της Μαδρίτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια κίνηση που του επιτρέπει να ακυρώσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Γερμανία, καθώς αρκετές περιοχές είναι στο «κόκκινο», εμφανίζοντας ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους δημάρχους των μεγαλυτέρων πόλεων της χώρας, ώστε να συζητηθούν τρόποι ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Το Βερολίνο εξελίσσεται σε περιοχή υψηλού ρίσκου, γι’ αυτό και έχουν επιβληθεί περιορισμοί στους κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας για μετακινήσεις εντός Γερμανίας, ενώ εστιατόρια και μπαρ θα κλείνουν από αυτό το Σαββατοκύριακο στις 11. Στο «κόκκινο» και η Φραγκφούρτη.

Εν αντιθέσει με το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου μία μετά την άλλη οι χώρες επέβαλαν καθολικό lockdown, με ανάλογο τίμημα για την οικονομική δραστηριότητα, αυτή τη φορά προσανατολίζονται σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα, γνωρίζοντας ότι ένα δεύτερο καθολικό «λουκέτο» θα ήταν καταστροφικό για τις οικονομίες.

Τα νέα μέτρα όμως προκαλούν αντιδράσεις. Στη Βρετανία, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο και οι θάνατοι από κορωνοϊό τους 42.000, με την επιδημιολογική εικόνα να ωθεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, προς την κατεύθυνση νέων περιοριστικών μέτρων για τις περιοχές που εμφανίζουν τα περισσότερα κρούσματα αρχής γενομένης από τη Δευτέρα. Στα νέα μέτρα είναι πιθανό να περιλαμβάνουν το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ.

Στη Γαλλία, οι αρχές επεκτείνουν τους αυστηρότερους περιορισμούς σε περισσότερα αστικά κέντρα. Πέραν του Παρισιού και Μασσαλίας, από αύριο Σάββατο θα ισχύσουν νέα μέτρα σε Λιόν, Λιλ, Σεντ-Ετιέν και Γκρενόμπλ, με κλείσιμο των μπαρ και περιορισμούς σε εστιατόρια, κινηματογράφους και μουσεία.

Στην Αυστρία, η κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς έχει ζητήσει από τις αρχές της Βιέννης να επαναφέρει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ και να ζητήσει τη συνδρομή της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Το ποσοστό μετάδοσης κρουσμάτων στην αυστριακή πρωτεύουσα είναι διπλάσιο σε σύγκριση με το εθνικό επίπεδο και Γερμανία, Ελβετία και άλλες χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτική προειδοποίηση. Οι τοπικές αρχές επιρρίπτουν ευθύνες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι ήρε πολύ γρήγορα τους περιορισμούς.

Ανησυχητική η εικόνα και στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Δημοκρατία της Τσεχίας να εξελίσσεται στο νέο επίκεντρο, ανακοινώνοντας ρεκόρ κρουσμάτων και αυστηρότερα μέτρα. Οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν στους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ επί δύο εβδομάδες απαγορεύθηκαν όλες οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Τα εστιατόρια κλείνουν στις 8 μ.μ. με τέσσερα άτομα μέγιστο αριθμό ανά τραπέζι.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News