ΚΟΣΜΟΣ

Μπέζος, Μπράνσον: Ο δρόμος προς την κορυφή

Η μονομαχία στον χώρο των εμπορικών πτήσεων στο διάστημα αποτελεί μόνο την πιο πρόσφατη από τις πολλές επιτυχίες των δύο δισεκατομμυριούχων

Μπέζος, Μπράνσον: Ο δρόμος προς την κορυφή

Επί σχεδόν είκοσι χρόνια δύο εταιρείες διεξήγαγαν έρευνα και ανέπτυσσαν τεχνολογίες με ένα κοινό και εξαιρετικά φιλόδοξο όραμα: να καταστήσουν τα ταξίδια στο διάστημα εμπορικά και προσβάσιμα στον κάθε άνθρωπο. Η Blue Origin του 57χρονου Τζεφ Μπέζος και η Virgin Galactic του 71χρονου Ρίτσαρντ Μπράνσον, αμφότεροι επικεφαλής των επιχειρηματικών τους αυτοκρατοριών, αναμετρήθηκαν μέσα στον Ιούλιο με μόλις 9 ημέρες διαφορά. Με τεράστια προετοιμασία και με ολόκληρο τον κόσμο θεατή σε πραγματικό χρόνο, οι δύο γίγαντες του επιχειρείν επιβιβάστηκαν στα διαστημικά τους σκάφη εκατέρωθεν ώστε να πραγματοποιήσουν ένα συμβολικό, αλλά ιστορικό βήμα για την επαφή του ανθρώπου με το διάστημα. Εκτός όμως από το όραμα, οι δύο επιχειρηματίες έχουν ακόμη ένα στοιχείο από κοινού, την μακρά και γεμάτη επιτυχίες πορεία τους μέχρι την κορυφή.

Επιχείρηση από το γκαράζ του

Επιχειρηματίας, επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, ιδιοκτήτης της The Washington Post και βέβαια ιδρυτής της εταιρείας εξερεύνησης διαστήματος Blue Origin, η οποία αυτή την εβδομάδα πραγματοποίησε την ιστορική 11λεπτη πτήση που καθήλωσε στις οθόνες του ευρύ κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο λόγος βέβαια για τον Τζεφ Μπεζος, του οποίου η ταπεινή καταγωγή – γιος μίας έφηβης μητέρας χωρισμένης από το βιολογικό του πατέρα – υποδεικνύει ότι ο δρόμος προς την κορυφή ήταν μακρύς. Ως παιδί είχε ήδη επιδείξει έφεση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος, καθώς μετέτρεψε το γκαράζ των γονιών του του σε εργαστήριο, ενώ συχνά πείραζε τις καλωδιώσεις στο σπίτι του. Ο θετός του πατέρας, Κουβανός μετανάστης και μηχανικός στην Exxon, τον υιοθέτησε στα τέσσερά του χρόνια.

Σε εφηβική ηλικία, ο Μπέζος μετακόμισε από την γενέτειρά του το Νιου Μέξικο στο Μαϊάμι, όπου και καλλιέργησε αγάπη για τους υπολογιστές και αποφοιτησε από το λύκειο ως αριστούχος. Την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση έκανε όσο φοιτούσε ακόμα στο λύκειο, δημιουργώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παιδιών Dream Institute. Έπειτα έγινε δεκτός στο Princeton University, όπου αρίστευσε στην πληροφορική και τη μηχανολογία.

Ωστόσο, επέλεξε να πραγματοποιήσει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Απασχολήθηκε σε διάφορες εταιρείες της Wall Street, όπου πέτυχε να γίνει ο νεότερος υποδιευθυντής στην επενδυτική D.E. Shaw. Οκτώ χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Princeton πήρε έναν πιο ριψοκίνδυνο δρόμο, μετακομίζοντας στο Σιατλ και δημιουργώντας το ψηφιακό βιβλιοπωλείο Amazon.com, εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποτάμι της Νοτίου Αμερικής. Ο Μπέζος επέλεξε το συγκεκριμένο όνομα, ώστε οι πελάτες του να βρίσκουν εύκολα την εταιρεία με το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου.

To Amazon.com γεννήθηκε στο γκαράζ του Μπεζος με τη βοήθεια ενός μικρού αριθμού εργαζομένων. Παρότι δεν είχε καμία διαφημιστική προώθηση και ενώ απασχολείτο στον ανεξερεύνητο ακόμη κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, το Amazon.com έφτασε μόλις σε 30 ημέρες να πουλά βιβλία σε 45 χώρες και στις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας απροσδόκητα καλά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του οι πωλήσεις ανέρχονταν σε 20.000 δολάρια την εβδομάδα.

«Προκειμένου να εφεύρεις πρέπει να κάνεις πειράματα, και εάν ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα πετύχει, δεν είναι πείραμα…Οι μεγάλοι νικητές πληρώνουν για τόσα πολλά πειράματα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μπέζος σε επιστολή προς τους μετόχους της Amazon το 2016, μία φράση, η οποία συνοψίζει την πορεία του προς την κορυφή.

Μπέζος, Μπράνσον: Ο δρόμος προς την κορυφή-1

Αφησε το λύκειο για να εκδίδει περιοδικό

Με εντελώς διαφορετικό τρόπο εξελίχθηκε η καριέρα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος μόλις 9 ημέρες πριν την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους της Blue Origin πραγματοποίησε την πιλοτική αποστολή της δικής του εταιρείας, της Virgin Galactic. Όντας δυσλεκτικός, ο Άγγλος δισεκατομμυριούχος αντιμετώπιζε δυσκολίες στα μαθητικά του χρόνια, σε σημείο που κινδύνευε να μην τελειώσει το δημοτικό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε οικοτροφείο της Αγγλίας, το οποίο και παράτησε στην ηλικία των 16 ετών, προκειμένου να ιδρύσει ένα περιοδικό απευθυνόμενο προς νέους, ονόματι Student.

Το Student απέφερε 8.000 δολάρια από διαφημίσεις στην πρώτη του έκδοση το 1966. Τα 50.000 αντίτυπα, τα οποία διανεμήθηκαν στην πρώτη κυκλοφορία, ήταν δωρεάν. Ωστόσο, ο Μπράνσον αντιστάθμιζε το κόστος μέσω των διαφημίσεων. Η ίδρυση της δισκογραφικής του, Virgin Records, προέκυψε από την ανάγκη να χρηματοδοτήσει το περιοδικό του, καθώς και από τις συνθήκες ζωής του. Ο Μπράνσον στην ηλικία των 18 μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου διέμενε σε κακόφημη περιοχή με έντονη μουσική σκηνή και ναρκωτικά.

Τα έσοδα της Virgin Records ήταν τόσο καλά, ώστε ο Μπράνσον μπόρεσε να ανοίξει ένα εξαιρετικά προσοδοφόρο υποκατάστημα στην εμβληματική Oxford Street του Λονδίνου. Το 1972 ο Μπράνσον έκανε το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα, επενδύοντας σε ένα στούντιο ηχογράφησης στην ευρύτερη περιοχή της Οξφόρδης, το οποίο και αποτέλεσε γέφυρα για την ανέγερση της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας. Η Virgin Records φέρει πλέον την υπογραφή ηχηρών ονομάτων του χώρου της μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των Sex Pistols, των Rolling Stones, της Janet Jackson, των Spice Girls.

Εκτοτε ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε ταχύτατα η πολυεθνική Virgin Group, της οποίας οι θυγατρικές δραστηριοποιούνται στους κλάδους των βιντεοπαιχνιδιών, αεροπορικών ταξιδιών, ταξιδιωτικών γραφείων, αερόστατων, εκδόσεων, αναψυκτικών, κινηματογράφων, καλλυντικών, τραπεζικής, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, media και πολλούς ακόμη χώρους. Βέβαια, στην Virgin Group συγκαταλέγεται και η Virgin Galactic, η οποία το ιδρύθηκε το 2004, ώστε να ψάξει τις δυνατότητες του ανεξερεύνητου κλάδου των εμπορικών πτήσεων στο διάστημα.

«Όταν ο κόσμος αναρωτιέται εάν έχουμε επεκταθεί δυσανάλογα πολύ, σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό κλάδων, ξεχνούν ένα από τα καίρια χαρακτηριστικά της Virgin, την ικανότητά της να προσαρμόζεται», γράφει χαρακτηριστικά ο Μπράνσον στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Finding My Virginity»

Μπέζος, Μπράνσον: Ο δρόμος προς την κορυφή-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News