Κόσμος Πέμπτη 22/07/2021, 08:25
ΠΟΥ - UNICEF

Εκατομμύρια τακτικοί παιδικοί εμβολιασμοί χάθηκαν – Πήγαμε μία δεκαετία πίσω

Εκατομμύρια τακτικοί παιδικοί εμβολιασμοί χάθηκαν – Πήγαμε μία δεκαετία πίσω

Την ώρα που παγκοσμίως η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού ή για το εάν αυτά πρέπει να είναι υποχρεωτικά, εκατομμύρια παιδιά χάνουν τις δόσεις των τακτικών εμβολιασμών. Στο μέτωπο αυτό η υφήλιος οδηγείται 10 χρόνια πίσω. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, υπολογίζοντας ότι κατά την πανδημία περίπου 23 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν πλήρη εμβολιαστική προστασία. Η Κάθριν Ο Μπράιαν, επικεφαλής του Τμήματος Ανοσοποίησης και Εμβολίων του ΠΟΥ σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε οπισθοδρόμηση στον εμβολιασμό των παιδιών. Αυτό μας πηγαίνει μια δεκαετία πίσω».

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ καθώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη οικονομικοί πόροι και υγειονομικό προσωπικό χρησιμοποιήθηκαν στην μάχη κατά του κορωνοϊού, αρκετοί γονείς ήρθαν αντιμέτωποι με κλειστά ιατρεία και νοσοκομεία. Άλλοι πάλι αποφάσισαν να μην πάνε στις δομές υγείας για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι ότι αυτά θα μπορούσαν να κολλήσουν κορωνοϊό. Οι δραστικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις ήταν επίσης ένα σοβαρότατο εμπόδιο. 

«Τα εμβόλια είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που διαθέτουμε για μια υγιή κοινωνία. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσα πολλά παιδιά διατρέχουν κίνδυνο για ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους και μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρίες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία τους. Ο κόσμος δικαίως έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε μια υγειονομική κρίση για να αντιμετωπίσουμε μια άλλη» πρόσθεσε. 

Η μείωση των παιδικών εμβολιασμών ήταν πιο έντονη ειδικά στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News