Κόσμος Τετάρτη 21/07/2021, 18:17
ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφαίος Ιάπωνας CEO: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αρχίσει να χάνουν την αξία τους

Κορυφαίος Ιάπωνας CEO: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αρχίσει να χάνουν την αξία τους

Την εμπορική τους αξία έχουν χάσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σύμφωνα με τον Takeshi Niinami, διευθύνοντα σύμβουλο της ιαπωνικής εταιρείας απόσταξης Suntory και έναν από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες στην Ιαπωνία. Μιλώντας στο CNN Business, ο Niinami αποκάλυψε ότι η εταιρεία του δεν έγινε χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, διότι ήταν «υπερβολικά ακριβό». Αντ’ αυτού, η εταιρεία αποφάσισε να διαφημίσει τα προϊόντα της με έμμεσο τρόπο, δηλαδή συνεργαζόμενη με εστιατόρια και μπαρ σε κοντινή απόσταση από τους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων. Επίσης, πρόκειται να ανοίξει ορισμένα κιόσκια, τα οποία θα πωλούν αποκλειστικά τα δικά της προϊόντα.

«Νόμιζα πως αυτή η περίσταση θα λειτουργούσε σαν βιτρίνα για εμάς. Περίμενα ότι θα μας επισκέπτονταν πολλοί θεατές από το εξωτερικό», δήλωσε ο Niinami στο CNN, αναφερόμενος στα σχέδια που έκανε πριν την απόφαση της διεξαγωγής των Αγώνων χωρίς κοινό. «Οι οικονομικές απώλειες θα είναι τεράστιες», συμπλήρωσε ο Niinami, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οι ιαπωνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις του κατά περίπου 10% εάν επιτρέπονταν οι θεατές.

Σύμφωνα με οικονομολόγο της Nomura, η απόφαση να μην υπάρχει κοινό Ιαπώνων θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας 1,3 δισ. δολάρια. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία ακόμη και δύο ημέρες πριν την τελετή έναρξης δεν έχει αποκλειστεί, θα κοστίσει περί τα 17 δισ. δολάρια. «Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, για να σκεφτούμε: ποιά είναι η αξία των Ολυμπιακων; Νομίζω πως οι Ολυμπιακοί έχουν αρχίσει να χάνουν την αξία τους», σύμφωνα με τον Niinami.

Οι αγώνες του Τόκιο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αφενός, έχουν γίνει διαμαρτυρίες για να ακυρωθούν οι αγώνες, ενώ εκατοντάδες εθελοντές έχουν παραιτηθεί. «Δεν ξέρω γιατί δεν καθυστέρησαν τους Αγώνες», δήλωσε ο Niinami στο CNN, τονίζοντας την καθυστέρηση στον εμβολιασμό στη χώρα, καθώς και το κύμα καύσωνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Τόκιο. «Θα έπρεπε να αναβληθούν για τουλάχιστον δύο μήνες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News