Κόσμος Τετάρτη 21/07/2021, 11:12
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Δέλτα: Μειωμένα αντισώματα παράγει το εμβόλιο Johnson & Johnson

φωτ. REUTERS

Σχετικά χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι της Μετάλλαξης Δέλτα παράγει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, όπως έδειξε μελέτη. 

Η εργαστηριακή έρευνα, η οποία «ανέβηκε» στον server bioRxiv αλλά δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του New York University. 

Όπως διαπίστωσαν, το εμβόλιο της J&J παράγει περίπου πέντε φορές χαμηλότερα προστατευτικά αντισώματα έναντι της Μετάλλαξης Δέλτα σε σχέση με αυτά που παράγει έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού. 

Σημειώνεται ότι και τα εμβόλια τύπου mRNA των Pfizer και Moderna παράγουν λιγότερα αντισώματα έναντι του στελέχους Δέλτα, το οποίο είναι πολύ μεταδοτικό και εξαπλώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Όμως, η μείωση σε αυτά τα εμβόλια είναι λιγότερο δραματική, διαπίστωσε η έρευνα.  

Η έρευνα μελέτησε μόνο μία πλευρά της προστασίας και δεν έλαβε υπόψη της τις μακροπρόθεσμες αντιδράσεις στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τις οποίες πυροδοτεί το εμβόλιό της, απάντησε η Johnson & Johnson. «Τα δεδομένα δεν αναφέρονται στην πλήρη φύση της ανοσολογικής προστασίας», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ερευνητές της J&J είπαν ότι σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, το εμβόλιο εξουδετερώνει τη Μετάλλαξη Δέλτα και έτσι δεν χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις. 

Ο συντάκτης της έρευνας, Nathaniel Landau, του NYU Grossman School of Medicine, είπε ότι τα στοιχεία από τη μελέτη δεν είναι εντελώς διαφορετικά. Και στις δύο περιπτώσεις βρέθηκαν μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων. Όμως η έρευνα του NYU έδειξε μεγαλύτερο βαθμό μείωσης, είπε με email του προς το Bloomberg. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Money Review