Κόσμος Τρίτη 20/07/2021, 22:03
ΙΤΑΛΙΑ

Κορωνοϊός: Πότε πραγματικά εμφανίστηκε στην Ευρώπη; – Τι δείχνει ιταλική μελέτη

Κορωνοϊός: Πότε πραγματικά εμφανίστηκε στην Ευρώπη; – Τι δείχνει ιταλική μελέτη

Πότε αλήθεια εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην Ευρώπη; 

Επιστημονική μελέτη που έγινε από το ερευνητικό κέντρο κατά του καρκίνου στο Μιλάνο Istituto Nazionale Tumori, υποστηρίζει ότι κατά την επανεξέταση αιματολογικών δειγμάτων που είχαν ληφθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 από δύο εργαστήρια, εντοπίζεται η ύπαρξη αντισωμάτων τα οποία είθισται να εμφανίζονται μετά από τη νόσηση με κορωνοϊό.

Τα επιστημονικά αποτελέσματα υπονοούν μια πρώιμη κυκλοφορία του ιού στην Ιταλία μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών, η οποία αν επιβεβαιωθεί εξηγεί τη μεταγενέστερη έκρηξη κρουσμάτων με συμπτώματα που καταγράφηκαν στην Ιταλία στις αρχές του 2020. «O Sars-Cov-2 ή μια προηγούμενη παραλλαγή του, κυκλοφορούσε σιωπηλά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζιοβάνι Απολόνε, ένας από τους ερευνητές.

Οι Ιταλοί ερευνητές είχαν διεξάγει τον πρώτο έλεγχο σε 959 άτομα για καρκίνο των πνευμόνων, πριν την πανδημία. Πέρυσι, ωστόσο, προχώρησαν σε επανεξέταση των δειγμάτων αναζητώντας πλέον στοχευμένα αντισώματα του κορωνοϊού και πράγματι βρήκαν ίχνη της νόσου. Μετά από αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα δείγματα αυτά επανεξετάστηκαν από το εργαστήριο VisMederi στη Σιένα της Ιταλίας, όπως και από το συνεργαζόμενο με τον ΠΟΥ Πανεπιστήμιο Εράσμους της Ολλανδίας.

Από τα τεστ που διεξήχθησαν και από τα δύο εργαστήρια βρέθηκε πως τρία δείγματα ήταν θετικά σε ένα τύπο αντισώματος, ονόματι IgM, που έχει συνδεθεί με νόσηση από κορωνοϊό. Το παλαιότερο από τα τρία δείγματα χρονολογείτο τον Οκτώβριο του 2019. Όμως κανένα από όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν δεν περιλάμβαναν ικανά επίπεδα κι από τους τρεις τύπους αντισωμάτων που θεωρούνται από τους επιστήμονες ως απόδειξη νόσησης από κορωνοϊό.

Η επιστημονική μελέτη επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για τον χρόνο εμφάνισης του κορωνοϊού στην Ευρώπη, αλλά και τις ρίζες του, ενδεχομένως πολύ πριν το πρώτο επιβεβαιωμένο και καταγεγραμμένο κρούσμα στην Ουχάν της Κίνας, το Δεκέμβριο του 2019.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News