Κόσμος Δευτέρα 19/07/2021, 09:41
ΚΟΣΜΟΣ

Pegasus: Ποιοι παρακολουθούν χιλιάδες δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς;

Έως και 50.000 τηλέφωνα πιστεύεται ότι μπήκαν στο στόχαστρο

Pegasus: Ποιοι παρακολουθούν χιλιάδες δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς;

Ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι από όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι παρακολουθούνται μέσω του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, το οποίο ισραηλινή εταιρεία πούλησε σε αυταρχικά καθεστώτα. 

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, ο Guardian και η Le Monde, έως και 50.000 τηλέφωνα πιστεύεται ότι μπήκαν στο στόχαστρο των πελατών της ισραηλινής εταιρείας κατασκοπείας, NSO. 

Όπως γράφει το BBC, δεν είναι ξεκάθαρο από πού προήλθε η λίστα ή σε ποιους ανήκουν τα τηλέφωνα που παρακολουθούνται. Όμως, περίπου 180 δημοσιογράφοι λέγεται ότι βρίσκονται στη λίστα, από μέσα όπως τα Agence France-Presse, CNN, New York Times και Al Jazeera. Επίσης στη λίστα βρίσκονται αρχηγοί κρατών, μέλη αραβικών βασιλικών οικογενειών και στελέχη επιχειρήσεων. 

Το Pegasus «μολύνει» συσκευές iPhone και Android ώστε να επιτρέπει στον χειριστή του λογισμικού να αποσπά μηνύματα, φωτογραφίες, emails, να καταγράφει τηλεφωνήματα και να ενεργοποιεί μυστικά τα μικρόφωνα. 

Η NSO αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το λογισμικό της προορίζεται για χρήση κατά εγκληματιών και τρομοκρατών και διατίθεται μόνο σε υπηρεσίες πληροφοριών, αστυνομίας και στρατού από χώρες με καλές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.  

Η NSO δηλώνει ότι η αρχική έρευνα που οδήγησε στα δημοσιεύματα, της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Forbidden Stories και της Διεθνούς Αμνηστίας, είναι «γεμάτη από λανθασμένες υποθέσεις και μη αστήρικτες θεωρίες». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News