Κόσμος Δευτέρα 19/07/2021, 07:40
ΚΟΣΜΟΣ

«Ημέρα Ελευθερίας» στην Αγγλία: Άρση των μέτρων παρά την έξαρση κρουσμάτων

«Ημέρα Ελευθερίας» στην Αγγλία: Άρση των μέτρων παρά την έξαρση κρουσμάτων

Σε μία απόφαση που έχει διχάσει ειδικούς και κοινή γνώμη, η Αγγλία σήμερα πετάει τις μάσκες και προχωρεί στην άρση του συνόλου σχεδόν των περιοριστικών μέτρων κατά του νέου κορωνοϊού. Η ημέρα «Ελευθερίας» όπως την ονομάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επρόκειτο να έρθει περίπου έναν μήνα νωρίτερα, στις 21 Ιουνίου, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε στην αναβολή της. Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν πως ούτε τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, αφού τα κρούσματα καλπάζουν. Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά ότι η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος έχει μειώσει αισθητά εισαγωγές σε νοσοκομεία και θανάτους. 

Τα κρούσματα στη Βρετανία ξεπέρασαν τα 50.000 για δύο συνεχόμενα 24ωρα. Με κορωνοϊό διεγνώσθη και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, που αναγκάστηκε να τεθεί σε απομόνωση. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, που είχαν επαφή με κρούσμα είναι επίσης σε καραντίνα. Ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών κάνει λόγο για «χαοτική» διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση των Τόρις.

Παρά το κύμα μολύνσεων, που συνεχίζει να φουσκώνει, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών που παρέμεναν σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, «Ημέρα Ελευθερίας», προτιμώντας να βασιστεί στην «ατομική ευθύνη» του καθενός και την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Στη χώρα έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα 2/3 των ενηλίκων, γεγονός που έχει εξασθενίσει πολύ τη σύνδεση ανάμεσα στα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Ηνωμένου Βασιλείου νοσηλεύονται επί του παρόντος 550 ασθενείς με την COVID-19. Ήταν πάνω από 4.000 στην κορύφωση του λεγόμενου δεύτερου κύματος, τον Ιανουάριο.

Το νέο πλαίσιο

Από τα μεσάνυχτα, χώροι θεάματος και στάδια μπορούν να λειτουργούν και πάλι με χωρητικότητα 100%, οι ντισκοτέκ μπορούν να υποδέχονται και πάλι το κοινό, μπαρ και παμπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον βρίσκει θέση και δεν ισχύουν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις.

Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά η χρήση της παραμένει συνιστώμενη στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

Σκοτία και Ουαλία, που απολαύουν αυτονομία σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διατηρούν από την πλευρά τους σε ισχύ την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα μέσα μεταφοράς.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση χειρίζεται με «άφρονα» τρόπο την επιδημιολογική κατάσταση, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων εξαιτίας της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα. Ο αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται να φθάσει ακόμα και τις 100.000 σε ημερήσια βάση μέσα στο καλοκαίρι, προειδοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας του κ. Τζόνσον.

Βρετανοί και ξένοι επιστήμονες με επιρροή κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, η οποία «διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες να ελεγχθεί η πανδημία όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες».

Σε βίντεό του που ανέβασε στο Twitter ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους συμπολίτες του να επιδείξουν σύνεση, υπογραμμίζοντας την «ακραία μολυσματικότητα» μετάλλαξης Δέλτα. «Σας παρακαλώ, να είστε προσεκτικοί», τόνισε. 

Χαλάρωση των μέτρων θα υπάρξει από σήμερα και στα σύνορα. Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο ΗΒ, ακόμα κι αν φθάνουν από χώρες που κατατάσσονται στις «πορτοκαλί» – ανάμεσά τους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία ή η Ισπανία – δεν θα υποχρεούνται πλέον να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους. Η Γαλλία ωστόσο εξαιρείται λόγω της μετάλλαξης Βήτα, η οποία ανησυχεί το Λονδίνο εξαιτίας του ότι παρουσιάζει ανθεκτικότητα έναντι του εμβολίου της AstraZeneca. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News