Κόσμος Κυριακή 18/07/2021, 18:30
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Φόβοι επαναφοράς της καραντίνας για όσους επιστρέφουν από Ελλάδα

Ο βρετανικός Τύπος προβλέπει ότι σύντομα τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία θα έχουν την τύχη της Γαλλίας

Φωτ. AP/ Petros Giannakouris

Παρόλο που από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, δεν είναι πλέον υποχρεωτική η καραντίνα κατά την επιστροφή στη Βρετανία από την Ελλάδα για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ο βρετανικός Τύπος προβλέπει ότι σύντομα τόσο η χώρα μας όσο και η Ισπανία θα έχουν την τύχη της Γαλλίας, η οποία μπήκε σε νέα λίστα με υποχρέωση καραντίνας ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Επικαλούμενος πηγές της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ο Τύπος στη Βρετανία εκτιμά ότι μετά τη δημιουργία της πρόσθετης λίστας μερ την ανεπίσημη ονομασία «Πορτοκαλί Συν» και την ένταξη της Γαλλίας σε αυτή, σειρά αναμένεται να πάρουν και οι κατ’ εξοχήν χώρες διακοπών των Βρετανών, δηλαδή η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού είναι σε μεγάλη άνοδο.

⇒ Διαβάστε επίσης: Σε πορτοκαλί συναγερμό ο τουρισμός: Χάνεται και η αγορά του Ισραήλ;

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης αργά την Παρασκευή για 10ήμερη υποχρεωτική καραντίνα για όλους όσους επιστρέφουν από τη Γαλλία ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προκάλεσε σοκ τόσο στην τουριστική αγορά όσο και στη Γαλλία. Το Λονδίνο επικαλέστηκε τη διασπορά στη Γαλλία της μετάλλαξης Βήτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Πλέον οι ειδικοί της αγοράς στη Βρετανία εκφράζουν φόβους ένταξης στη λίστα αυτή χωρών όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρίας PC Agency, Πολ Τσαρλς, δήλωσε στη Daily Mail ότι «ο φόβος τώρα είναι ότι η κυβέρνηση θα ελέγχει την Ισπανία και την Ελλάδα και είναι πιθανό να τις προσθέσει και αυτές στην κατηγορία “Πορτοκαλί Συν”».

Παράλληλα, στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, και κυρίως στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα, παρατηρείται τεράστιος συνωστισμός στο αεροδρόμιο από Βρετανούς τουρίστες που σπεύδουν να φύγουν πριν περάσουν τα νησιά αυτά της δυτικής Μεσογείου τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην Πορτοκαλί λίστα του Λονδίνου από την Πράσινη όπου ακόμη βρίσκονται.

Σημειώνεται μάλιστα ότι στη Βρετανία φαίνεται πλέον να ανησυχούν περισσότερο για τη μετάλλαξη Βήτα παρά για την κυριαρχούσα Δέλτα, διότι ορισμένοι επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, με το οποίο έχει εμβολιαστεί η πλειονότητα των ενήλικων Βρετανών, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Μέχρι το Σάββατο στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν καταγραφεί 1.073 κρούσματα της παραλλαγής Βήτα έναντι 216.249 της Δέλτα.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Daily Mail, Kathimerini.gr

Money Review