Κόσμος Τετάρτη 14/07/2021, 22:15
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ισπανία: Αντισυνταγματικός ο περιορισμός στο σπίτι στο α’ «κύμα» πανδημίας

Ισπανία: Αντισυνταγματικός ο περιορισμός στο σπίτι στο α’ «κύμα» πανδημίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε σήμερα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, που περιελάμβανε τον αυστηρό περιορισμό στο σπίτι για την αναχαίτιση του πρώτου κύματος της πανδημίας Covid-19, ήταν αντισυνταγματική.

Το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που λήφθηκε τον Μάρτιο του 2020 επέτρεψε στην κυβέρνηση να αναστείλει προσωρινά τις πολιτικές ελευθερίες, περιορίζοντας σχεδόν όλους τους Ισπανούς στα σπίτια τους και σταματώντας τη λειτουργία όλων των βιομηχανιών πλην αυτών που παρήγαγαν είδη πρώτης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, διάφορες περιφέρειες της Ισπανίας προχωρούν ξανα σε σταδιακό κλείσιμο καθώς αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα. Κλείσιμο των ντισκοτέκ που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας ή στον αριθμό των πελατών, ακόμη και επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, είναι μερικά από τα νέα μέτρα. 

Η Καταλονία, επίκεντρο αυτού του πέμπτου κύματος της πανδημίας, ετοιμάζεται, σύμφωνα με τα καταλανικά μέσα ενημέρωσης, να ζητήσει από τη δικαιοσύνη της περιφέρειας την έγκρισή της για να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περισσότερο πληγείσες πόλεις, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα Βαρκελώνη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News