Κόσμος Τρίτη 13/07/2021, 14:57
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς τα χρυσόψαρα – τέρατα απειλούν το οικοσύστημα

Πώς τα χρυσόψαρα – τέρατα απειλούν το οικοσύστημα

Έκκληση ώστε να μην ρίχνουν τα κατοικίδια ψάρια στις δημόσιες λίμνες απηύθυναν στους κατοίκους οι περιβαλλοντικές αρχές της Μινεσότας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σημαντικών αναταράξεων στο οικοσύστημα της περιοχής.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο εντοπισμός ενός τεράστιου χρυσόψαρου σε λίμνη, κοντά στην πόλη Burnsville. Επρόκειτο για ένα χρυσόψαρο – τέρας, το οποίο ξεπερνούσε κατά πολύ το συνηθισμένο μέγεθος.

Όμως, δεν είναι το πρώτο περιστατικό, το οποίο σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να αναγκαστούν να εκδώσουν έκτακτη ανακοίνωση.

«Μην αφήνεται τα κατοικίδια χρυσόψαρα στις λίμνες» έγραψε στο twitter ο τοπικός δήμαρχος, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο είδος ψαριών απαγορεύεται να αφεθεί ελεύθερο.

Κι αυτό για τον εξής απλό λόγο. Όταν βρίσκεται σε κάποιο ενυδρείο ή σε κάποια γυάλα, τότε το μέγεθός του φθάνει περίπου τα 5 εκατοστά. Όταν όμως, μεγαλώνει ελεύθερο σε λίμνες και ποτάμια, τότε μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερο, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα άλλων ειδών.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 είχε εντοπιστεί ένα χρυσόψαρο – τέρας, βάρους 2,2 κιλών και μήκους 40 εκατοστών.

Το ίδιο πρόβλημα, το οποίο καταγράφεται τελευταία στο Burnsville, είχε ανακύψει και στην επαρχία Carver, όπου οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να απομακρύνουν 50.000 χρυσόψαρα τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, αντίστοιχα φαινόμενα δεν παρατηρούνται μόνο στις ΗΠΑ. Το 2017, η πόλη του Μονάχου απείλησε με την επιβολή προστίμου, όσους αφήνουν τα χρυσόψαρα σε δημόσιες λίμνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News