Κόσμος Δευτέρα 12/07/2021, 13:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ θανάτων για τις «θαλάσσιες αγελάδες» της Φλόριντας

Τους πρώτους επτά μήνες του 2021

Ρεκόρ θανάτων για τις «θαλάσσιες αγελάδες» της Φλόριντας

Τουλάχιστον 814 «θαλάσσιες αγελάδες» πέθαναν στα νερά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2021, όπως προκύπτει από την Υπηρεσία Άγριας Ζωής της χώρας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η επιστημονική ονομασία των συγκεκριμένων θηλαστικών είναι «μανάτος» και πρόκειται για έναν μακρινό συγγενή του ελάφαντα, ο οποίος είναι σωματώδης, στρογγυλός, αργοκίνητος και… vegeterian. Γι αυτό, όχι άδικα, έχουν ονομαστεί και ως «θαλάσσιες αγελάδες».

Ρεκόρ θανάτων για τις «θαλάσσιες αγελάδες» της Φλόριντας-1

Ο μανάτος ζει συνήθως σε αβαθή και θερμά νερά. Έχει μήκος έως 4 μέτρα και βάρος έως 1,5 τόνο. Βασική πηγή τροφής είναι τα φύκια ή άλγη και γενικότερα, η θαλάσσια βλάστηση. Μάλιστα, σε ημερήσια βάση, μπορεί να καταναλώσει έως και 50 κιλά φυτικής ύλης.

Όμως, αυτό το σπάνιο θαλάσσιο ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο, κάτι το οποίο οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων μόλυνσης των θαλασσών, με αποτέλεσμα η διαθέσιμη φυτική ύλη να γίνεται ολοένα και λιγότερη.

Ρεκόρ θανάτων για τις «θαλάσσιες αγελάδες» της Φλόριντας-2

Η απουσία επαρκούς ποσότητας τροφής, όπως είναι εύλογο, οδηγεί πολλά θηλαστικά του είδους στην πείνα και εντέλει στον θάνατο, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στον αριθμό – ρεκόρ των φετινών νεκρών ζώων.

A chat showing the annual number of manatee deaths in Florida since 2016

Αυτή την στιγμή, σχεδόν 6.000 μανάτοι ζουν και κολυμπούν στα νερά της Φλόριντας, σε μια από τις μεγαλύτερες αποκίες του είδους παγκοσμίως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News