Κόσμος Σάββατο 10/07/2021, 10:58
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος λειψυδρίας στις ΗΠΑ – Σε ιστορικό χαμηλό τα αποθέματα νερού

Οξύ το πρόβλημα στις δυτικές πολιτείες

Κίνδυνος λειψυδρίας στις ΗΠΑ – Σε ιστορικό χαμηλό τα αποθέματα νερού

Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα βρίσκονται τα αποθέματα νερού στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμο με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν αυξήσει την πίεση στο σύστημα ύδρευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή σε πολλές περιπτώσεις τα αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη λίμνη Mead, κοντά στο Λας Βέγκας, η οποία αποτελεί η μεγαλύτερη πηγή πόσιμου νερού στις ΗΠΑ. Η στάθμη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1930, καθώς η διαθέσιμη ποσότητα νερού δεν ξεπερνάει το 35% της συνολικής χωρητικότητας. 

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις δύο μεγαλύτερες πηγές νερού της Καλιφόρνια, στις λίμνες Shasta και Oroville, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να πιάσουν ιστορικό ναδίρ εντός των επόμενων εβδομάδων. Ήδη, άλλωστε, είναι γεμάτες μόλις κατά 37% και κατά 31%, αντίστοιχα. 

Κίνδυνος λειψυδρίας στις ΗΠΑ – Σε ιστορικό χαμηλό τα αποθέματα νερού-1

Το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας αποδίδεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, σ’ έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων: Η απουσία βροχοπτώσεων την άνοιξη και τον Ιούνιο, οι λιγότερες χιονοστρώσεις στα ορεινά, οι ευρύτερες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Κίνδυνος λειψυδρίας στις ΗΠΑ – Σε ιστορικό χαμηλό τα αποθέματα νερού-2

Οι επιστήμονες, μάλιστα, προειδοποιούν ότι το πρόβλημα θα καθίσταται ολοένα και πιο οξύ με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι συνέπειες θα δρουν πολλαπλασιαστικά και σωρευτικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Washington Post

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News