Κόσμος Τετάρτη 7/07/2021, 21:29
ΗΠΑ

Θα ακολουθήσει διαζύγιο και στο Ιδρυμα Bill & Melinda Gates;

Θα ακολουθήσει διαζύγιο και στο Ιδρυμα Bill & Melinda Gates;

Η Μελίντα Γκέιτς, η σύζυγος του συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς για 27 χρόνια, θα παραιτηθεί ως συμπρόεδρος και διαχειριστής του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates εάν μετά από δύο χρόνια, ο ένας από τους δύο κρίνει ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν ως συμπρόεδροι, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ιδρυμα. 

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται δύο μήνες αφότου το ζεύγος Γκέιτς ανακοίνωσε το διαζύγιό του, γνωστοποιώντας ωστόσο ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο ίδρυμα, το οποίο είναι ένα από τα πλουσιότερα στον κόσμο.

Στην περίπτωση που η Μελίντα Γκέιτς αποχωρήσει, τότε ο Μπιλ Γκέιτς θα της παραχωρήσει «προσωπικούς πόρους» για δικές της φιλανθρωπικές δράσεις που θα διαχωρίζονται από την χρηματοδότηση του Ιδρύματος, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Πρόκειται για πλάνο το οποίο θα τεθεί δυνητικά σε εφαρμογή μετά από δύο χρόνια και αποκαλύφθηκε μαζί με άλλες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του Ιδρύματος, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του μεγαλύτερου ιδιωτικού φιλανθρωπικού οργανισμού του πλανήτη, σε μια περίοδο αβεβαιότητας, μετά το διαζύγιο των δύο.

Από τη σύστασή του το 2000, το ίδρυμα λειτουργεί ως σύμβολο των προσπαθειών του ζευγαριού να επενδύσει χρήματα στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλους τομείς, ενώ πρόσφατα το Ίδρυμα έχει χρηματοδοτήσει και την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Το Ιδρυμα ανακοίνωσε επίσης ότι και οι δύο έχουν προσφέρει νέα κεφάλαια ύψους 14 δισ.δολαρίων στον οργανισμό, ο οποίος ξόδεψε 5 δισ.δολάρια το 2019. Πρόκειται για τη μεγαλυτερη δωρεά που έχει γίνει από το ζεύγος από το 2000 όταν είχαν χορηγήσει μετοχές της Microsoft αξίας 20 δισ.δολαρίων με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση να φθάνει σήμερα τα 65 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τον Μαρκ Σούζμαν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος. 

Το ζεύγος Γκέιτς ανέφερε επίσης ότι συμφώνησαν να αυξήσουν τον αριθμό των διαχειριστών. Επί του παρόντος, οι ίδιοι μαζί με τον γνωστό μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ είναι οι μόνοι διαχειριστές, καθότι δε, ο Μπάφετ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί ως διαχειριστής τον Ιούνιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News