Κόσμος Τετάρτη 7/07/2021, 15:35
ΚΟΣΜΟΣ

Διαβατήριο από Ιαπωνία, ίδιο με διαβατήριο από Καζακστάν

Τα παράδοξα της πανδημίας

Διαβατήριο από Ιαπωνία, ίδιο με διαβατήριο από Καζακστάν

Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία να διαθέτουν από τα πλέον ισχυρά διαβατήρια παγκοσμίως, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού τα έχει καταστήσει ισοδύναμα με τα διαβατήρια από το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν κι άλλες χώρες του μη δυτικού κόσμου. 

Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας Henley, ενώ η Ιαπωνία έχει το ισχυρότερο διαβατήριο (γίνεται αποδεκτό από 193 χώρες), με βάση του ισχύοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ο κάτοχός του μπορεί να εισέλθει χωρίς βίζα μόλις σε 75 χώρες. Όσες δηλαδή, και ο κάτοχος διαβατηρίου από το Καζακστάν.

Το ίδιο ισχύει και με τη Σιγκαπούρη, η οποία παρότι κατέχει το δεύτερο ισχυρότερο διαβατήριο παγκοσμίως, οι κάτοχοί του μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα μόλις σε 70 χώρες. Όσες δηλαδή κι αυτός που διαθέτει διαβατήριο από τη Δομινικανή Δημοκρατία. 

Αντίστοιχα, ένας Γερμανός έχει τη δυνατότητα να μεταβεί σε όσες χώρες μπορεί να ταξιδέψει και ένας πολίτης από το Ομάν, ένας Γάλλος σε όσες και ένας από την Παπούα Νέα Γουινέα, ένας Βρετανός σε όσες και ένας από την Ακτή Ελεφαντοστού και ένας Αμερικανός σε όσες και ένας από τη Ρουάντα.

Διαβατήριο από Ιαπωνία, ίδιο με διαβατήριο από Καζακστάν-1

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η πλειοψηφία των αναλυτών περιμένει ομαλοποίηση του ταξιδιωτικού κλάδου στο β’ εξάμηνο του 2021, κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η παραλλαγή Δέλτα δεν θα οδηγήσει σ’ ένα νέο κύμα του κορωνοϊού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News