Κόσμος Τετάρτη 2/12/2020, 19:29
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Προτάσεις για καραντίνα διάρκειας μικρότερης των 14 ημερών

Προτάσεις για καραντίνα διάρκειας μικρότερης των 14 ημερών

Μικρότερης διάρκειας εναλλακτικές λύσεις στην καραντίνα των 14 ημερών για όσους έχουν έρθει σε επαφή με άτομα με Covid-19 προτείνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), όπως ανακοίνωσε o διευθυντής του τομέα συμβάντων της υπηρεσίας Χέρνι Γουόλκε. 

Η μέχρι τώρα σύσταση για καθέναν που είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού είναι καραντίνα διάρκειας 14 ημερών. Αν και η υπηρεσία εξακολουθεί να συστήνει αυτή τη διάρκεια της καραντίνας «ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του Covid-19», έχει να προτείνει και δύο άλλες «αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις». Η καραντίνα μπορεί να λήξει 10 ημέρες αφότου το άτομο δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα, ενώ θα μπορούσε να λήξει και μετά από επτά ημέρες εάν το ασυμπτωματικό άτομο κάνει τεστ κορωνοϊού και βγει αρνητικό. «Η μείωση της διάρκειας της καραντίνας μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες στις ΗΠΑ να εφαρμόσουν πολύ εύκολα και πιο αποτελεσματικά τους υγειονομικούς κανόνες, περιορίζοντας παράλληλα και τις συνέπειες στην οικονομία, ειδικά εάν τα άτομα αυτά δεν μπορούν να εργαστούν στη διάρκεια αυτών των ημερών», ανέφερε ο Γουόλκε. Προσέθεσε δε, ότι οι τοπικές υγειονομικές αρχές μπορούν να προσαρμόσουν τις συστάσεις του οργανισμού ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. 

Ωστόσο, ο Δρ Τζον Μπρουκς, υπεύθυνος της αμερικανικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση του Covid-19, ανέφερε ότι η λήξη της καραντίνας μετά από μία περίοδο 10 ημερών χωρίς αρνητικό τεστ αυξάνει κατά 1% τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού σε άλλους, με βάση το μοντέλο τόσο της υπηρεσίας όσο και άλλων ερευνητών. Η λήξη της καραντίνας μετά από επτά ημέρες χωρίς να συνοδευθεί από αρνητικό τεστ, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 5%. 

Οι παραπάνω συστάσεις για καραντίνα απευθύνονται σε αυτούς που αποκαλούνται «στενές επαφές» ασθενών με Covid-19. H αμερικανική υπηρεσία ορίζει ως στενή επαφή κάποιον που έχει έρθει σε επαφή από απόσταση έξι ποδών από ένα άτομο με Covid-19 το λιγότερο επί 15 συνεχόμενα λεπτά αρχής γενομένης δύο ημερών προτού εκδηλωθούν συμπτώματα ή βγει θετικό το τεστ.   

Πηγή: CNBC

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News