Κόσμος Πέμπτη 1/07/2021, 15:13
ΚΟΣΜΟΣ

Τι συμβαίνει όταν μία influencer λέει ψέματα για την ασθένειά της;

Τι συμβαίνει όταν μία influencer λέει ψέματα για την ασθένειά της;

Την ψευδή πεποίθηση ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα ακόμη και σε σοβαρές ασθένειες προωθούσε η Αυστραλιανή influencer, Μπελ Γκίμπσον, επηρεάζοντας πολλούς από τους ακολούθους της να σταματήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να ξεκινήσουν μία άκρως αυστηρή δίαιτα. Η ίδια μάλιστα ισχυριζόταν ψευδώς ότι μπόρεσε κατ’ αυτόν τον τρόπο να αναρρώσει πλήρως από τον καρκίνο του εγκεφάλου από τον οποίο έπασχε. Οπως όμως απεδείχθη έπειτα από έρευνα των δικαστικών αρχών η Μπελ όχι μόνον δεν είχε βρει τη συνταγή για μία υγιή ζωή, αλλά δεν έπασχε ποτέ από καρκίνο.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της επίσης Αυστραλιανής Κάιλι, η οποία μιλώντας στο BBC παραδέχθηκε ότι ακολούθησε το πρότυπο της Μπελ και αποφάσισε να πάρει στα χέρια της τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, η Κάιλι πήρε την απόφαση να μιμηθεί το διατροφικό μοντέλο και τη φιλοσοφία που προωθούσε το διαδικτυακό της πρότυπο, διότι η Μπελ έμοιαζε χαρούμενη, υγιής και σε πλήρη έλεγχο της ζωής και του σώματός της. Αντιθέτως, η Κάιλι βρισκόταν στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου τρυπημένη με σωληνάκια και ανήμπορη να ακολουθήσει τα όνειρά της. Συνεπώς, η Κάιλι αγόρασε το βιβλίο μαγειρικής που είχε συγγράψει η influencer, καθώς και την εφαρμογή της για το κινητό, το The Whole Pantry. Η υγεία της βέβαια όχι μόνον δεν βελτιώθηκε, αλλά αντιθέτως επιδεινώθηκε έπειται από λίγο καιρό.

Αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα της Μαξίν, της Βρετανίδας με μία χρόνια ασθένεια που επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής της. Η Μαξίν αποφάσισε να σταματήσει τη φαρμακευτική της αγωγή και να ακολουθήσει τα βήματα της Μπελ. Ως αποτέλεσμα, κατέληξε να χάνει σημαντική ποσότητα βάρους, σε σημείο που η υγεία της επιδεινώθηκε και σε άλλους τομείς. Ωστόσο, η Μαξίν άρχισε να υποψιάζεται την αναποτελεσματικότητα των μεθόδων της Μπελ, όταν η τελευταία ανακοίνωσε στα social media ότι έπασχε από τέσσερα είδη καρκίνου, στο αίμα, στον σπλήνα, στη μήτρα και στο συκώτι.

Η επικίνδυνη δίαιτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαιρετικά αυστηρή δίαιτα που προωθούσε η Αυστραλιανή influencer βασιζόταν στην αποχή από τα ζωικά προϊόντα, τη γλουτένη και τους υδατάνθρακες. Και βέβαια δεν ήταν αρκετή για να βελτιώσει την υγεία της Κάιλι που έπασχε από καρκίνο, αλλά και πολλών άλλων ακολούθων της που την εμπιστεύθηκαν. Επειτα από δημοσίευση που αποκάλυπτε ότι η Μπελ ισχυριζόταν ψευδώς ότι διοχέτευε μέρος των εσόδων της από το βιβλίο και την εφαρμογή της σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, η Αυστραλιανή influencer δέχθηκε πρόστιμο ύψους 240.000 δολαρίων (Αυστραλίας). Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε επίσης ότι δεν έπασχε ποτέ από κάποια σοβαρή ασθένεια και απλώς παραπλανούσε το κοινό της, ώστε να παίρνει χρήματα. Μόλις ένα μήνα πριν, περίπου έξι χρόνια μετά την επιβολή του προστίμου, οι Αυστραλιανές αρχές προέβησαν στην απαλλοτρίωση των περιουσιακών της στοιχείων, αφού η Μπελ αδυνατούσε να το καταβάλει ως όφειλε.

«Μην εμπιστεύεστε ό,τι βλέπετε στο Διαδίκτυο», σημειώνει η Μαξίν στο BBC ως ηθικό δίδαγμα μετά την περιπέτεια της υγείας της και την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Αυστραλινή influencer. Αντίστοιχα η Κάιλι επέστρεψε στην φαρμακευτική της αγωγή και πλέον φαίνεται ότι έχει διαφύγει του κινδύνου.

Πηγή: BBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News