Κόσμος Πέμπτη 1/07/2021, 09:59
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Σι Τζινπίνγκ: «Δεν θα δεχθούμε εκφοβισμό και κήρυγμα»

Σι Τζινπίνγκ: «Δεν θα δεχθούμε εκφοβισμό και κήρυγμα»

Με μία σκληρή προειδοποίηση προς τις ξένες δυνάμεις ότι «θα χτυπήσουν το κεφάλι τους» εάν επιχειρήσουν να εκφοβίσουν ή να επηρεάσουν τη χώρα του άνοιξε την ομιλία του για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ο Σι Τζινπίνγκ. 

Ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει «ιερό κήρυγμα», σε ένα σχόλιο που εν πολλοίς απευθύνεται προς τις ΗΠΑ και ευρύτερα τη Δύση. Έρχεται δε σε μία περίοδο κατά την οποία η Κίνα δέχεται οξύτατη κριτική για την προσπάθεια περιορισμού των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, αντιμετωπίζει σοβαρότατες καταγγελίες για τη μεταχείριση των Ουιγούρων και βλέπει τις σχέσεις της με την αμερικανική κυβέρνηση να παραμένουν παγωμένες. 

Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι επίσης μία μεγάλη πηγή έντασης στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Αν και η Ταϊβάν θεωρεί εαυτόν ανεξάρτητο κράτος, το Πεκίνο τη βλέπει ως αποσχισθείσα επαρχία. Ο Σι ξεκαθάρισε στην ομιλία του ότι η Κίνα διατηρεί «ακλόνητη δέσμευση» για την ενοποίηση με την Ταϊβάν. «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα, βούληση και ικανότητα των Κινέζων να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους» διεμήνυσε.

Ο Σι Τζινπίνγκ, που θεωρείται ο πιο ισχυρός ηγέτης της σύγχρονης Κίνας από την εποχή του Μάο Τσετούνγκ, φορούσε ένα γκρι ανοιχτό κουστούμι, ολόιδιο με εκείνο που φορούσε ο ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος στο φημισμένο πορτραίτο του, που βρίσκεται στην πλατεία Τιενανμέν. Απένειμε τα εύσημα στον λαό που όπως είπε δημιούργησε έναν νέο κόσμο, αλλά και σημείωσε πως ο κόσμος αυτός δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς το Κόμμα.  Την ώρα της ομιλίας του μαχητικά αεροσκάφη σχημάτιζαν στον ουρανό τον αριθμό 100. 

Υπενθυμίζεται ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, που ιδρύθηκε το 1921, ήρθε στην εξουσία πριν από 72 χρόνια ύστερα από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News