Κόσμος Τετάρτη 30/06/2021, 13:02
ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο θύμα της πανώλης είναι ηλικίας 5.300 ετών

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Το πρώτο θύμα της πανώλης είναι ηλικίας 5.300 ετών

Ένας άνδρας, ο οποίος πέθανε πριν από 5.300 χρόνια στη Λετονία, αποδεικνύεται ότι ήταν το παλαιότερο θύμα της πανώλης, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Kiel στη Γερμανία.

Η πανώλη έπληξε την Ευρώπη, κυρίως τον 14ο αιώνα, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον το 50% του τότε πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου.
Έκτοτε, κύματα της ασθένειας έπλητταν κατά καιρούς αρκετές χώρες, με εκατομμύρια νεκρούς σ’ όλο τον κόσμο.

Όμως, το πρώτο θύμα αυτού του «φονικού» ιού χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 5.300 χρόνια. Όλα αποκαλύφθηκαν, όταν οι επιστήμονες εντόπισαν τα οστά ενός άνδρα σ’ έναν νεολιθικής εποχής τάφο στη Λετονία, κοντά στις όχθες του ποταμού Salac, ο οποίος εκβάλει στη Βαλτική Θάλασσα.

Από την εξέταση των οστών και της οδοντοστοιχίας, διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας ήταν θετικός στην πανώλη.

«Πιθανώς τον δάγκωσε κάποιο τρωκτικό, το οποίο τού μετέφερε τον ιό. Θα πρέπει να πέθανε μία – δύο μέρες αργότερα από σηπτικό σοκ» αναφέρει ο , επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ben Krause-Kyora.

Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, οι επιστήμονες θεωρούν πλέον ότι το στέλεχος, το οποίο ευθύνεται για την πανώλη, είναι ηλικίας τουλάχιστον 7.000 ετών, όταν και ξεκίνησαν δηλαδή οι πρώτες αγροτικές καλλιέργειες στην κεντρική Ευρώπη.

Το βακτήριο εκτιμάται ότι ξεκίνησε να εξαπλώνεται σποραδικά στα ζώα, προτού μεταφερθεί και στους ανθρώπους -χωρίς βέβαια, μέχρι και τον 14ο αιώνα να υπάρξει κάποια σημαντική έξαρση του ιού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News