Κόσμος Τετάρτη 30/06/2021, 12:11
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Ιστορικός καύσωνας με σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου – Δεκάδες οι νεκροί

Στους 49,6 βαθμούς το θερμόμετρο

Καναδάς: Ιστορικός καύσωνας με σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου – Δεκάδες οι νεκροί

Τουλάχιστον 130 θάνατοι φαίνεται ότι συνδέονται με τον ιστορικό καύσωνα που πλήττει το Βανκούβερ του Καδανά, όπου ο υδράργυρος έφθασε ακόμη και τους 49,6 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα πρωτοφανούς ζέστης πλήττει την περιοχή για τέταρτο διαδοχικό 24ωρο, με τη βορειοδυτική Αμερική να σημειώνει αρνητικά ρεκόρ θερμοκρασιών και δεκάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρατεταμένη ζέστη συνιστά απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι συχνότερα και εντονότερα.

Πέραν του Καναδά, ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σ’ όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου, από την Καλιφόρνια έως και τα Αρκτικά Εδάφη.

Map

Εξάλλου, μέχρι και την προηγούμενη Κυριακή, ο υδράργυρος ουδέποτε είχε ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου στη χώρα του Καναδά.

Οι ιατρικές αρχές του Βανκούβερ, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω.

«Είμαι αστυνομικός εδώ και 15 χρόνια, αλλά ουδέποτε είχε δει έναν τέτοιο αριθμό ξαφνικών θανάτων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τρεις ή τέσσερις κάθε ημέρα είναι το φυσιολογικό» δήλωσε ένας εκ των αστυνομικών του Βανκούβερ. 

Τα θύματα στην ευρύτερη περιοχή της Βρετανικής Κολούμπια φαίνεται ότι ξεπερνούν τα 130, κυρίως ηλικιωμένοι, ενώ μόνο στο Βανκούβερ ανέρχονται σε τουλάχιστον 65%. 

Θερμοκρασίες ρεκόρ βιώνουν και οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, με τον υδράργυρο στο Πόρτλαντ να «χτυπάει» 46,1 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Σιάτλ έφθασε έως και 42,2 βαθμούς Κελσίου, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Τουλάχιστον 12 άτομα φέρεται να άφησαν την τελευταία τους πνοή σε Όρεγκον και Ουάσιγκτον, ως απόρροια του κύματος καύσωνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News