Κόσμος Τρίτη 29/06/2021, 11:51
ΚΟΣΜΟΣ

Αιθιοπία: Αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Τιγκράι

Κίνδυνος για νέα ανθρωπιστική κρίση

Αιθιοπία: Αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Τιγκράι

Την πρωτεύουσα της επαρχίας Τιγκράι στη βόρεια Αιθιοπία κατέλαβαν οι δυνάμεις των ανταρτών TPLF, μια εξέλιξη η οποία σκόρπισε κύμα ενθουσιασμού στον τοπικό πληθυσμό.

Χαρακτηριστική είναι η ανταπόκριση του BBC, η οποία κάνει λόγο για χιλιάδες ανθρώπους που ξεχύθηκαν στους δρόμους, πετώντας πυροτεχνήματα και κουνώντας σημαίες.

Οι αυτονομιστές αντάρτες του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF) κατάφεραν να εισέλθουν στην πρωτεύουσα Μεκέλλε, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εμφυλιοπολεμική κατάσταση, ωστόσο, έχει οδηγήσει τουλάχιστον 350.00 ανθρώπους στο όριο της πείνας, ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε χιλιάδες.

Map

Την ίδια ώρα, από το πρωί της Τρίτης φαίνεται ότι εξελίσσονται νέες εχθροπραξίες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών TPLF.

Οι αυτονομιστές, σχηματίζοντας μια επαναστατική κυβέρνηση, έκαναν λόγο για μία «εντυπωσιακή νίκη», διακηρύσσοντας τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας Μεκέλλε.

Κάλεσαν δε, τον λαό και τις επαναστατικές δυνάμεις σε διαρκή επαγρύπνηση «έως ότου φύγουν όλες οι δυνάμεις εισβολής».

Κυβερνητικός αξιωματούχος της Αιθιοπίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι αντάρτες έχουν κατάλλαβει το Μεκέλλε, ενώ ζήτησε την άμεση κατάπαυση των πυρών, επικαλούμενος την ανθρωπιστική κρίση.

map of Tigray showing worst affected areas

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών τον περασμένο Νοέμβριο, αφού πρώτα οι αντάρτες TPLF απέρριψαν τις αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης (κατάργηση ομοσπονδιακού συστήματος) και προχώρησαν στην κατάληψη στρατιωτικών βάσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News