Κόσμος Κυριακή 27/06/2021, 12:54
ΚΟΣΜΟΣ

Το νέο «μέτωπο» της Τουρκίας με τους Ταλιμπάν

Τι συμβαίνει εν μέσω της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Το νέο «μέτωπο» της Τουρκίας με τους Ταλιμπάν

Καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, είκοσι χρόνια μετά την εισβολή του 2001, η Τουρκία είναι έτοιμη να καλύψει το κενό ασφάλειας που αφήνουν πίσω τους.

Κι αυτό, διότι έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον, προκειμένου να αναλάβει την ασφάλεια του εναέριου χώρου του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ «Hamid Karzai».

Η ανάληψη αυτή της αποστολής, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, είναι κρίσιμης σημασίας για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν στρατηγικό ρόλο στο «αύριο» του Αφγανιστάν. 

Εξάλλου, η απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένει «παρούσα», δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να ελέγχουν αρκετές περιοχές της χώρας. 

Το εν λόγω στοιχείο καθιστά την προστασία του ενάεριου χώρου ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, το οποίο καμία χώρα δεν διατίθεται να αναλάβει. Εκτός της Τουρκίας.

Δεν πρέπει να λησμονηθεί, άλλωστε, ότι πολύ πρόσφατα η γειτονική χώρα ενίσχυσε την αεράμυνά της, με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, κάτι το οποίο επιδείνωσε τις σχέσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το γεγονός, επομένως, ότι η Άγκυρα θα θέλει να κάνει τη «δουλειά», την οποία κανείς δεν επιθυμεί να αναλάβει, είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει την «εικόνα» της στο ΝΑΤΟ. 

Πάντως, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι συμμετέχουν στις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα του Αφγανιστάν, δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες τους Τούρκους, θεωρώντας ότι αποτελούν «κατοχικές δυνάμεις», οπως ακριβώς και οι Αμερικανοί. 

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ταλιμπάν και Τουρκίας, είναι αδύνατο να εξαλείψουν οι κίνδυνοι για τον ενάεριο χώρο της Καμπούλ» σχολιάζει στο Bloomberg o Nihat Ali Ozcan, αναλυτής του Economic Policy Research Foundation. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News