Κόσμος Τετάρτη 2/12/2020, 14:24
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer: Αντιδρά η Ε.Ε. στην «βιαστική» έγκριση της Βρετανίας

Εμβόλιο Pfizer: Αντιδρά η Ε.Ε. στην «βιαστική» έγκριση της Βρετανίας

Η ταχύτατη έγκριση του εμβολίου των Pfizer / BionTech από την αρμόδια βρετανική αρχή επικρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου που τη θεωρεί πολύ βιαστική.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που εγκρίνει ένα εμβόλιο για την Covid-19 και σχεδιάζει να αρχίσει άμεσα τον εμβολιασμό του πληθυσμού, σε μία εξέλιξη που θεωρείται ότι δίνει πολιτική ώθηση στον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον. Αυτό σε μία περίοδο που ο ίδιος δέχεται εντονότατη κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και καλείται να αντιμετωπίσει ένα πιθανό no deal στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η βρετανική αρχή άρχισε να εγκρίνει το εμβόλιο μόλις 10 ημέρες αφότου άρχισε να εξετάζει δεδομένα για την μεγάλης κλίμακας δοκιμή των Pfizer και BionTech. Σε μία ασυνήθιστα «ωμή» αντίδραση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (EMA) που έχει την ευθύνη της έγκρισης των εμβολίων για ητν Ε.Ε., τόνισε πως θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί μία πιο μακρά διαδικασία, με περισσότερους ελέγχους.

«Ο Οργανισμός θεωρεί ότι η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση αποτελεί τον πιο κατάλληλο μηχανισμό υπό τις υφιστάμενες συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που δημιουργεί η πανδημία», ανέφερε ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι η δική του διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και ελέγχους σε σύγκριση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η Βρετανία. Ο Οργανισμός θα έχει αποφασίσει έως τις 29 Δεκεμβρίου εάν θα δώσει την έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

«Εάν αξιολογήσεις μόνο μερικά δεδομένα όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ρίσκο» σχολίασε και ο πρώην επικεφαλής του ΕΜΑ, Γκουίντο Ράσι, μιλώντας σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Προσωπικά θα περίμενα μία πιο ενδελεχή εξέταση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, κάτι που η βρετανική κυβένηση δεν έχει κάνει» πρόσθεσε. 

Ευρωβουλευτές εξαπέλυσαν επίσης πυρά: «Θεωρώ την απόφαση προβληματική και προτείνω στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να μην ακολουθήσουν αντίστοιχη διαδικασία» σημείωσε ο Πέτερ Λίζε, ευρωβουλευτής του CDU. «Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον EMA είναι καλύτερες από μία βιαστική έκτακτη έγκριση του εμβολίου» συμπλήρωσε. 

«Ο Οργανισμός θεωρεί ότι η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση αποτελεί τον πιο κατάλληλο μηχανισμό υπό τις υφιστάμενες συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που δημιουργεί η πανδημία», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και ελέγχους σε σύγκριση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η Βρετανία. Ο Οργανισμός θα έχει αποφασίσει έως τις 29 Δεκεμβρίου εάν θα δώσει την έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News